livios logo

Stappenplan: hoe optimaliseer ik mijn bestaande sanitaire installatie? (9/10)

Stap 4: De permanente bescherming van de installatie – deel 1

12733-N

Plaats een neutralisator of een waterverzachter om verstopte leidingen te voorkomen

Foto e-Pipe Benelux

12733-N

Kalkneutralisator: een alternatief voor de waterverzachter

Foto e-Pipe Benelux

Tenslotte is het belangrijk om de waterinstallatie tegen hard en ijzerhoudend water te beschermen. Hard water vormt geen risico voor de gezondheid, maar veroorzaakt wel kalkaanslag op tegels, douchebakken en badkuipen. Ook verkort het de levensduur en prestatie van cv-ketels, boilers en wasmachines. Binnenin de waterleidingen stapelt kalk zich op met verstoppingen en debietverliezen als gevolg.

Waterontharders vs neutralisatoren

De meeste waterontharders werken via ionenuitwisseling of omgekeerde osmose.

Bij ionenuitwisseling worden de calcium- en magnesiumionen in het water uitgewisseld voor natriumionen. Deze "ontkalking" gebeurt via een cilinder met harskorrels. Als de harskorrels verzadigd zijn, moet de harscilinder geregenereerd worden. Meestal gebeurt dat automatisch via een zoutreservoir. Het pekelwater verwijdert de kalk en het magnesium van de hars en wordt via de riool weggespoeld. Na deze reiniging kan de ionenuitwisseling terug optimaal gebeuren. Dit type waterontharders komt het vaakst voor.

Bij omgekeerde osmose wordt leidingwater door verschillende filters en onder hoge druk door een halfdoorlatend membraan gestuwd. Kalk, zouten, mineralen en andere partikels worden hierbij uit het water verwijderd. Dit systeem wordt vooral toegepast in de industrie, waar volledig zuiver water nodig is. Ontharders met omgekeerde osmose vergen meer onderhoud en produceren kleinere hoeveelheden zacht water. Ze zijn daarom minder geschikt voor huishoudelijke toepassingen.

Neutralisatoren maken gebruik van fosfaatmineralen. Fosfaten zijn, na calcium, het belangrijkste mineraal van het menselijk lichaam en komen voor in heel wat voedingsproducten. Ze zijn een essentieel onderdeel van het menselijk DNA, de tanden en botten.

Het fosfaatmineraal in de neutralisator zorgt ervoor dat de calcium- en magnesiumpartikels aanwezig in het water, omkapseld worden en zich niet kunnen vasthechten aan de wanden van de leidingen. Bovendien legt het mineraal een dunne beschermende film op de binnenwand van de buizen en boilers zodat er geen corrosie kan ontstaan.

Neutralisatoren worden op het koud-watercircuit aangesloten. Voor een volledige bescherming van alle waterleidingen, de boiler, apparaten en kranen, wordt de neutralisator vlak na de watermeter geplaatst. Moeten de doorstromer, boiler en thermostaatkranen specifiek beschermd worden? Dan wordt de neutralisator vlak vóór de warmwaterboiler gemonteerd.

Hoewel de neutralisator een volwaardig alternatief is voor de waterontharders op basis van zout, is het perfect mogelijk om ze in combinatie te gebruiken.

In dit geval worden ze vlak na de waterverzachter geplaatst voor een extra bescherming tegen corrosie. Bovendien kan het zoutverbruik van de waterontharder lager afgesteld worden om hetzelfde resultaat te bekomen. Goed voor de portemonnee en het milieu!

Meer weten? Vraag onze brochure "Optimaliseer uw sanitaire installatie" aan door hier te klikken.

Volgende week het laatste deel van ons stappenplan: de permanente bescherming van de installatie – deel 2


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10469-12733/e-pipe-benelux/partnerberichten/stappenplan-hoe-optimaliseer-ik-mijn-bestaande-sanitaire-installatie-910/