Gecorrodeerde waterleidingen? Kies voor duurzame leidingrenovatie zonder breekwerk!

Dikwijls vormt er zich door de jaren heen een bruin kraterlandschap in het leidingnet. Dat is corrosie of kalkaanslag. Water uit roestende of gecorrodeerde buizen laat vaak lelijke roestbruine of blauwgroene sporen na. Tref je zinkgruis aan in het mondstuk van de kraan? Ook dat is een indicatie dat je waterleidingen aangetast zijn. De snelheid van het corrosieproces hangt af van de druk in de leidingen, en de samenstelling en temperatuur van het water.

 • Roestwater en lekken komen vaak voor bij 
gecorrodeerde waterleidingen.

  Roestwater en lekken komen vaak voor bij gecorrodeerde waterleidingen.

  Foto e-Pipe Benelux
 • Na de reiniging is alle corrosie verdwenen en kan de epoxylaag aangebracht worden.

  Na de reiniging is alle corrosie verdwenen en kan de epoxylaag aangebracht worden.

  Foto e-Pipe Benelux
 • De epoxylaag zorgt voor een duurzame bescherming tegen toekomstige lekken.

  De epoxylaag zorgt voor een duurzame bescherming tegen toekomstige lekken.

  Foto e-Pipe Benelux

Leidingrenovatie zonder breken
Zijn je sanitaire leidingen aan vernieuwing toe? Ofwel breek je het hele netwerk open en vervang je alle oude leidingen door nieuw materiaal. Ofwel kies je voor e-Pipe. Met e-Pipe worden metalen of niet-metalen leidingen gereinigd en hersteld zonder openbreken van vloeren of uitkappen van muren. Leidingen worden van binnenuit beschermd door een dunne laag epoxyhars, waardoor ze 100% bestand worden tegen toekomstige corrosie en lekken.

Hoe werkt het?
Het e-Pipe procedé telt vier belangrijke fases.

Eerst brengen we het leidingnetwerk in kaart. Met detectoren sporen we de ingebouwde leidingen op en maken we een schematische voorstelling van het volledige leidingnetwerk.

Daarna gaan we over tot de drogingsfase. Nadat we de waterteller en de sanitaire toestellen hebben afgekoppeld, verbinden we een compressor met perslucht op elke sanitaire aansluiting. De compressor blaast warme, droge lucht door de leidingen om ze watervrij te maken en de corrosie kurkdroog te krijgen.

De derde stap is de reiniging. Dat doen we door de binnenkant van de leidingen te zandstralen met een aluminium-siliciumkorrel. Deze korrels verwijderen al het vuil uit de leidingen. Op het einde van het circuit wordt dat vuil door een stofzuiger opgevangen.

Pas als alle corrosie verdwenen is en de leidingwand voldoende ruw staat, gaan we over tot de laatste fase: de beschermingsfase. Tijdens deze fase brengen we een egale beschermingslaag van epoxy aan. De compressor stuwt langzaam en gelijkmatig de epoxy in elke buis en bocht van het leidingnet. Dankzij de warme, droge lucht uit de compressor en de ruwheid van de buis, blijft de epoxy mooi egaal aan de wand kleven. De epoxy die e-Pipe gebruikt is goedgekeurd door Belgaqua en mag dus in alle veiligheid gebruikt worden voor drinkwatertoepassingen.

Welke voordelen?
In de eerste plaats veroorzaken de werkzaamheden geen schade door ingrijpende breekwerken. Daarnaast is het een duurzame en definitieve oplossing. Zo worden de leidingen integraal en van binnenuit gerenoveerd. Ook alle minuscule lekken worden gedicht. Een laatste ‘waterdicht’ voordeel is onze garantie van maar liefst 25 jaar.

Meer info: www.epipe.be

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media