livios logo

Woningjagers, opgelet: zo ontmasker je vochtproblemen!

Wie een nieuwe woning wil kopen, brengt logischerwijs eerst een bezoekje aan het pand. Niet alleen om een idee te krijgen van de ruimtes en het potentieel, maar ook om eventuele minpunten te noteren. Een van de meest gevreesde scenario’s is de aanwezigheid van een vochtprobleem. Hoe ben je zeker dat je geen straks geen woning koopt inclusief schimmel- en condensatieproblemen om nadien te renoveren?

Tip 1: ga op zoek naar zwarte stippen

Schimmelvorming komt het snelst voor in woningen waar te veel vocht en te weinig ventilatie aanwezig is. Voordeel: het is gemakkelijk zichtbaar. Nadeel: de verkoper kan schimmel gemakkelijk verwijderen, net voor zijn bezoek arriveert.

Vestig daarom je aandacht op de minder opvallende punten. Schimmel heeft de neiging om op te duiken in hoeken. En vergeet zeker niet de siliconedichting rondom de ramen te inspecteren. Schimmelaanslag is hier heel moeilijk te verwijderen en wordt ook vaak over het hoofd gezien.

Tip 2: controleer de muurafwerking

Of het nu gaat om opstijgend vocht of condensatievocht, je muren geven vaak een duidelijke hint. Loskomend behangpapier of afbrokkelend pleisterwerk kunnen op beide oorzaken wijzen. Ook witte afzetting onderaan de muur – tot op een meter hoogte ongeveer – moet een alarmbelletje doen rinkelen.

Maar laat je niet misleiden: een gloednieuw behang of verflaag kan net een teken aan de wand zijn dat de verkopers een vochtprobleem proberen te verdoezelen. Stel dus gerust extra vragen.

Tip 3: schuif meubilair aan de kant

Vochtproblemen zijn in veel gevallen enkel zichtbaar achter kasten en ander meubilair. Op deze punten is er namelijk geen tot weinig luchtcirculatie. Een bed of kastje aan de kant schuiven, is zeker geen slecht idee. Controleer ook de staat van de plinten even. Tibas-klanten Jan en Tinneke kunnen hier helaas over meepraten. Gelukkig vonden we wel snel de geschikte oplossing voor hun problemen.

Tip 4: focus extra op muren en plafonds

Vraag naar de staat van de leidingen. Is er ooit een lek opgedoken? Zijn de problemen volledig van de baan? Een verflaag of nieuw behang verbergen lekken - bijvoorbeeld in je badkamerleiding -  slechts tijdelijk. Hetzelfde voor doorslaand vocht via je beschadigde gevel. We raden daarom aan om alle muren en plafonds met een kritisch oog te inspecteren op plekken en kleurverschillen.

Tip 5: trek de kelder in

Kelders geven meestal al een goede indicatie van de vochthuishouding of van een waterdoorlatende dichting. Opletten dus of je bijvoorbeeld geen kelderpomp opmerkt.

Voor elk soort vochtprobleem een gepaste oplossing

Opstijgend vocht, condensatieproblemen, een gebrek aan ventilatie, waterdoorlatende keldermuren. Bij Vochtbestrijding Tibas maken we de gepaste analyse van jouw vochtprobleem en stellen we de perfecte oplossing voor. Contacteer ons voor meer info of vraag een vrijblijvende offerte aan.

11587-N

Loskomend behang en afbrokkelend pleisterwerk kunnen wijzen op verschillende vochtproblemen.

Foto Vochtbestrijding TIBAS

11587-N

Vergeet niet de siliconedichting rondom de ramen te inspecteren op schimmelvorming.

Foto Vochtbestrijding TIBAS

11587-N

Vraag naar de staat van de leidingen. Is er ooit een lek opgedoken?

Foto Vochtbestrijding TIBAS

11587-N

Kelders geven meestal een indicatie van de vochthuishouding of van een waterdoorlatende dichting.

Foto Vochtbestrijding TIBAS


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10476-11587/vochtbestrijding-tibas/partnerberichten/woningjagers-opgelet-zo-ontmasker-je-vochtproblemen/