livios logo

Mag je een elektrische wagen op je stopcontact aansluiten?

Wil jij nu of in de nabije toekomst overstappen naar elektrisch rijden? Mis dan zeker deze cruciale tips niet! Van het prijskaartje tot handige oplaadpalen en stopcontacten.

11798-N

Met Green'up laad je thuis makkelijk en snel je elektrische wagen op.

Foto BTicino

11798-N

Hiervoor heb je een contactdoos nodig die intern verstevigd is.

Foto BTicino

Nu de prijs van elektrische en hybride wagen daalt, neemt het aantal inschrijvingen stevig toe. “En we verwachten dat die trend zich nog verder doorzet”, zegt Dimitri Van Den Heuvel, product manager bij Legrand. “Daarom brengen we met het gamma Green’up verschillende oplossingen op de markt waarmee mensen snel en makkelijk hun elektrische wagen thuis kunnen opladen.”

Langdurig gebruik

Want vergis je niet, zo’n elektrische wagen kan je niet zomaar in je stopcontact steken om op te laden. “Klassieke huishoudelijke contactdozen zijn niet in staat om dagelijks langdurig te worden gebruikt”, weet Dimitri Van Den Heuvel. “Hiervoor heb je een contactdoos nodig die intern verstevigd is, zoals onze Green’up Access. Die ziet eruit als een gewone contactdoos maar de mechanismes binnenin zijn sterker gemaakt. De robuuste contactdoos is ook waterdicht en slagvast, kan je zowel in op- als inbouw plaatsen en kost 70 à 80 euro, zonder installatie.”

Klaar voor later

Naast een aangepaste contactdoos moet ook je zekeringskast voorzien zijn op het opladen van een elektrische wagen. “We raden altijd aan om een aparte voeding te voorzien vanuit je verdeelkast en een aardlekbeveiliging van 30 milliampère om de bijkomende kring naar je contactdoos of laadstation te beveiligen”, legt Dimitri uit. “Als je nu aan een nieuwbouw of grote renovatie begint, hou je hier dus best al rekening mee in het concept van je verdeelbord. En trek deze kring al door naar de buitenkant van je woning of garage. Zo moet je later enkel nog het laadstation inpluggen.”

Van 30 minuten tot 8 uur

Hoe lang je elektrische auto moet laden? Dat hangt volgens Dimitri af van wagen tot wagen. “De laadduur is in functie van de capaciteit van je batterij. Ook de hoeveelheid stroom die je ter beschikking stelt speelt hierin een rol. Misschien kan je wagen 16 ampère opladen, maar bied je maar 10 ampère aan. Afhankelijk van het type laadstation dat je plaatst, kan je de oplaadsnelheid wel verbeteren. Met een laadstation van 3,7 kilowatt zit je makkelijk aan zes tot acht uur oplaadtijd. Als je daarentegen gaat naar laadstations op een driefasenet, zoals bij utiliteitstoepassingen, dan kan je werken met een laadstation van 22 kilowatt zit je tussen 30 minuten en een uur oplaadtijd.”

Bluetooth brengt je verbruik in kaart

Voor huishoudelijk gebruik brengt Legrand met Green’up Premium handige en betaalbare laadstations op de markt. “In deze behuizingen zitten de contactdozen ingebouwd. Je moet tellen op een startprijs van 600 à 700 euro, zonder installatie. Ieder laadstation wordt bij ons standaard geleverd met bluetooth, zodat je met je smartphone de laadpaal kan aan- en uitzetten, je verbruik kan aflezen en in percentages ziet hoe lang je wagen nog moet opladen. Als je een daluur-contactor gebruikt, is het ook mogelijk om je wagen enkel tijdens de daluren op te laden via een uitgesteld programma.”

Verbruik

Hoe zit het dan met je elektriciteitsverbruik? Zal dat opvallend stijgen? “Elektrisch rijden verbruikt natuurlijk wel elektriciteit, maar het is veel goedkoper dan op diesel of benzine rijden”, verzekert Dimitri. Je kan ook werken met zonnepanelen om een deel te recupereren. Helemaal ideaal is de energie die je in de dag opwekt, opslaan met een thuisbatterij. Die technieken beginnen zich volop te ontwikkelen.”

Ben je benieuwd naar het Green’up gamma van Legrand? Of heb je vragen over wat elektrisch rijden voor jou kan betekenen? Bij Legrand krijg je vrijblijvend en deskundig advies. Neem contact met ons op voor meer info.

 

9 dingen die je moet weten over elektriciteitsinstallatie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10501-11798/bticino/partnerberichten/mag-je-een-elektrische-wagen-op-je-stopcontact-aansluiten/