livios logo

Zelf je terras in klinkers aanleggen of vernieuwen? In 6 stappen naar een perfect resultaat!

Ga je je terras (her)aanleggen met de betonproducten van Coeck? Goede keuze! Let er wel op dat je de plaatsing op de juiste manier aanpakt. Dat zorgt voor een mooi resultaat én een lange levensduur.

12992-N

Een correct niveau van je terras is essentieel.

Foto Coeck nv

12992-N

Zorg dat je ondergrond stabiel, gebruiksklaar en droog is.

Foto Coeck nv

12992-N

Je terras mag natuurlijk niet loskomen of verschuiven. Om dat te voorkomen, voorzie je boordstenen.

Foto Coeck nv

12992-N

Terrasklinkers geplaatst? Voeg ze dan onmiddellijk erna op met zuiver wit kwartszand.

Foto Coeck nv

Je kan je terras aanleggen in natuursteen of keramiek, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor onze traditionele klinkers. Vaak wordt de plaatsing uitbesteed aan vakmannen. Maar als je de instructies volgt uit onze handige plaatsingsgids, lukt het jou ook! Wij vatten alvast samen hoe je je terras in klinkers aanlegt.

  1. Voorbereiding

Een correct niveau van je terras is essentieel. Zorg ervoor dat je terras minstens enkele centimeters boven de aansluiting met de tuin komt. Hoe dat moet? Bepaal het niveau door de hoogtes uit te zetten met piketten en draad. Hiervoor kan je ook een waterpas en paslat, pasdarm of laser gebruiken. Let er altijd op dat je een afwatering van 1 à 2 cm per meter voorziet, én dat die afwatering van de woning wegloopt.

  1. De ondergrond

Zorg dat je ondergrond stabiel, gebruiksklaar en droog is. Een goede verdichting is daarvoor noodzakelijk. De koffer graaf je best uit volgens deze formule: dikte fundering (+ eventuele onderfundering) + dikte straatlaag + dikte bestrating.

  1. Kantopsluiting

Je terras mag natuurlijk niet loskomen of verschuiven. Om dat te voorkomen, voorzie je best boordstenen. Die plaats je in een bed van stabilisé en druk je aan de zijkanten goed aan. Voor een perfect resultaat, werk je best met piketten en leidraad, én zorg je voor een voldoende uitharding alvorens je de fundering plaatst.

  1. Fundering

De fundering zorgt voor voldoende draagkracht, en vermijdt eventuele verzakkingen. Voor een terras volstaat een gestabiliseerd zandbed van 10 à 15 cm. Dat kan je zelf maken, kopen in zakjes of ter plaatse storten.

Om de fundering aan te leggen, moet je het zand gelijkmatig over het hele oppervlak verdelen, en daarna aantrekken met paslatten en een rei. Vergeet niet om de afwatering te voorzien! Achteraf verdichten met een trilplaat en één à twee dagen laten uitharden.

  1. Straatlaag

Kleine dikteverschillen in je terrasklinkers worden opgevangen door de straatlaag. Die kan bestaan uit zuiver gewassen rivierzand, of uit gestabiliseerd zand. Breng die aan bovenop de fundering in een laag van ongeveer 3 cm. Met paslatten en een aluminium geleider zorg je voor een perfecte afwerking. Let op: een straatlaag mag je nooit verdichten!

  1. Afwerking

Terrasklinkers geplaatst? Voeg ze dan onmiddellijk erna op met zuiver wit kwartszand. Heb je dat gedaan? Gebruik dan een trilplaat met rubberen zool om het geheel af te trillen. Voor een perfect resultaat, voeg je nadien nog enkele keren de klinkers op met wit zand, totdat ze volledig zijn opgevuld.

Inspiratie nodig?

Droom je ook van een nieuw terras? Laat je inspireren op onze website. Nog vragen? Neem gerust contact met ons op!


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10534-12992/coeck-nv/partnerberichten/zelf-je-terras-in-klinkers-aanleggen-of-vernieuwen-in-6-stappen-naar-een-perfect-resultaat/