livios logo

Ventilatie in een BEN-woning: welk systeem is het beste?

De Vlaamse overheid zet volop in op BEN-bouwen. Een BEN-woning is bijzonder energiezuinig en dus een pak beter voor je portefeuille én het milieu. Maar wat is nu de beste manier om zo’n woning te ventileren? Met dit overzicht helpen we je op weg.

12236-N

Ontdek de nieuwe fluisterstille Vasco DX-ventilatie unit.

Foto Vasco Ventilation Concepts

12236-N

Het hoge rendement en de constante debietregeling zorgen voor een forse vermindering van je E-peil.

Foto Vasco Ventilation Concepts

12236-N

De compacte afmetingen van de DX-unit vergemakkelijken de plaatsing in je woning.

Foto Vasco Ventilation Concepts

Wie of wat is BEN?

BEN staat voor bijna-energieneutraal. De term duidt op gebouwen met een hoge energieprestatie. In een BEN-woning heb je bijna geen energie nodig voor je verwarming, koeling, ventilatie en warm water. De weinige energie die de woningen nog nodig hebben, is afkomstig van hernieuwbare bronnen. Vanaf 2021 wordt een BEN-woning trouwens de standaard voor nieuwbouwwoningen in heel Europa. Met een BEN-woning geniet je alvast enkele mooie voordelen:

  • Meer comfort. Er ontsnapt minder warmte uit je huis en van tocht heb je al helemaal geen last.

  • Een zeer lage energiefactuur. Altijd mooi meegenomen, toch?

  • Een BEN-woning is milieuvriendelijk.

  • Je woning is nu al conform de normen van de toekomst.

Ventilatie in een BEN-woning

Ventileren – op een slimme, automatische en energiezuinige manier – is sinds de EPB-regelgeving wettelijk verplicht. Voor BEN-woningen gelden uiteraard strenge normen om je comfort te verhogen en je energiefactuur te drukken. Je kunt dus het best kiezen voor een balansventilatie systeem D . Dit type ventilatie voert lucht volledig automatisch aan en af. Bovendien werkt een Vasco-ventilatiesysteem D met warmteterugwinning. De warmte van de afgezogen binnenlucht wordt afgegeven aan de aangezogen buitenlucht, met minimaal warmteverlies tot gevolg. Ten slotte filtert dit ventilatiesysteem de aangezogen buitenlucht ook. Stuifmeel en stof komen je huis niet in.

Het juiste ventilatiesysteem voor een niet-BEN-woning?

Heb je nog geen BEN-woning, maar wil je wel optimaal ventileren? Kies ook dan gerust voor vooruitstrevende balansventilatie. Ook in een ‘normale’ woning biedt een systeem D heel wat comfort. Bovendien brengt het je weer een stapje dichter bij een energiezuinige woning.

Ontdek de Vasco DX ventilatie-unit met het hoogste rendement

Vasco lanceerde onlangs de nieuwe fluisterstille generatie DX-ventilatie units. Vasco DX beschikt over alle voordelen van een klassiek ventilatiesysteem, maar legt de lat nóg hoger. Speciaal voor dit toestel werd een nieuwe warmtewisselaar ontworpen. Hierdoor ligt het rendement hoger dan bij elke andere ventilatie-oplossing. Bovendien is de unit aerodynamisch opgebouwd. Samen met het hoge rendement en de automatische, constante debietregeling zorgt dit voor een forse vermindering van het E-peil van de woning. En dat is tevens goed nieuws voor je energiefactuur. 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10539-12236/vasco-ventilation-concepts/partnerberichten/ventilatie-in-een-ben-woning-welk-systeem-is-het-beste/