livios logo

Granito of terrazzo: de Italiaanse toets

Gekleurde steentjes, en eventueel ook glasscherven, worden in vers beton ingelegd. Het oppervlak wordt na verharding glad geschuurd, geslepen en gepolijst.

14512-NL

Terrazzo vloer, ter plaatse gegoten en afgewerkt arch. Janda Vanderghote - © Jasmine Van Hevel

Foto infobeton.be

14512-NL

Granito vloer- en wandtegels arch. burohc - © archimedia.be

Foto infobeton.be

Italiaanse toets

De techniek is enkele honderden jaren oud en afkomstig uit Italië. Restmateriaal uit marmergroeves vond op die manier een bestemming. Terrazzo (ook granito genoemd) kende zijn gloriejaren na de tweede wereldoorlog, maar kreeg een wat goedkope bijklank en raakte in de vergetelheid.

Revival

Vandaag beleeft terrazzo een ware revival en wordt het opnieuw geapprecieerd voor zijn esthetische mogelijkheden en krasbestendigheid. Geschikt voor vloeren, trappen, keukenbladen enz.

Terrazzo kan worden toegepast op de bouwplaats (ter plaatse gestort beton), of bij de vervaardiging van tegels en allerlei elementen in een atelier (prefab). Ook het beton kan in verscheidene tinten in de massa worden gekleurd dankzij pigmenten.

Meer info en voorbeelden op https://infobeton.be/nl/inspiratie/granito.

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10543-14512/infobetonbe/partnerberichten/granito-of-terrazzo-de-italiaanse-toets/