livios logo

Zwevende woning in zichtbeton

LRArchitectes speelden met hun ontwerp voor een woning in Nijvel perfect in op de omgeving. De gezinswoning biedt enerzijds geborgenheid, maar opent zich anderzijds ook naar het landschap. Beton bleek de ideale keuze om de structurele met de vormelijke eisen te verzoenen.

15518-NL

© Jasmine Van Hevel

Foto infobeton.be

15518-NL

© Jasmine Van Hevel

Foto infobeton.be

15518-NL

© Jasmine Van Hevel

Foto infobeton.be

15518-NL

© Jasmine Van Hevel

Foto infobeton.be

15518-NL

© Jasmine Van Hevel

Foto infobeton.be

De ontwerpers van LRArchitectes hebben het terrein zoveel mogelijk onaangeroerd gelaten. Het betonnen volume met leef- en slaapruimtes lijkt boven de heuveltop te zweven. De toegang naar de woning is uit het talud gesneden en vormt een verharde buitenruimte, begrensd door betonnen keermuren en zwart schrijnwerk. Een atelier sluit aan op die buitenruimte en kijkt zo zijdelings de straat in. Het betonnen woonvolume is daarentegen langs de straatzijde volledig gesloten, afgezien van een opening waarachter een terras ligt. De eenduidige uitdrukking van de volumes is ook doorgetrokken in de heldere planopbouw. Elke verdieping heeft een vierkant grondplan, waarbij het bovenste aan alle zijden uitkraagt ten opzichte van het onderste. Aan het onderste vierkant is een trapezium geschakeld voor de atelierruimte.

In twee hoeken van het vierkant grondplan zijn twee terrassen uitgespaard. Deze ommuurde buitenruimtes bakenen de leefruimtes af, terwijl ze de visuele link leggen tussen interieur en omgeving. Aan de keuken kan het schuifraam op de hoek volledig opengezet worden zodat het terras ook fysiek het verlengde vormt van de binnenruimte. Doordat de terrassen binnen het betonnen volume liggen én opgetild zijn ten opzichte van het grasveld zijn het buitenkamers die als overgangszone bemiddelen tussen binnen en buiten. Ook de ouderslaapkamer is gekoppeld aan een terras.

Dat de woning in beton zou opgetrokken worden was van bij het begin een uitgemaakte zaak. Beton leent zich immers perfect om deze constructie met uitkragingen te realiseren. De ontwerpers gingen nog een stap verder door voor de buitenwanden voor zichtbeton te kiezen. Ook in het interieur werd beton op verschillende manieren toegepast, van geprefabriceerde elementen tot een vloer in gepolierd beton. Zelfs in de keuken en badkamer zijn werk- en wastafelblad in beton.

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10543-15518/infobetonbe/partnerberichten/zwevende-woning-in-zichtbeton/