livios logo

Binnenkort: Dakisolatie verplicht bij bestaande woningen

Vanaf 2020 is dakisolatie verplicht en moet je woning aan de isolatienorm voldoen. Wat betekent dit voor jou? Lees snel meer!

11795-N

Isoleer je bestaand dak voor 2020 om strafpunten te vermijden.

Foto Isolteam

11795-N

Isoleer je dak en geniet nog van de lopende premies.

Foto Isolteam

Vanaf 2020 is dakisolatie verplicht en moeten alle daken van koop- en huurwoningen van een degelijke isolatie voorzien zijn. Met deze strengere dakisolatienorm wil de Vlaamse regering woningen en appartementen milieuvriendelijker maken. Voldoet jouw woning in 2020 niet aan de isolatienorm, dan kan ze ongeschikt verklaard worden.

Wat betekent deze isolatienorm voor jou? Lees het antwoord en zorg dat je dak klaar is voor 2020: 

  1. Wat houdt de dakisolatienorm in?

Alle woningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet moeten tegen 2020 voorzien zijn van een goede dakisolatie. Nieuwbouwwoningen die na deze datum aangesloten zijn, voldoen meestal al aan de nieuwe normen voor dakisolatie.

De Vlaamse dakisolatienorm is van toepassing op alle eengezinswoningen, appartementen en studio’s waarvan het dak twee vierkante meter of groter is.

De R-waarde of warmteweerstand moet minimaal 0,75 m2 K/W (Kelvin per Watt) bedragen. Dat komt overeen met een laag dakisolatie van 3 tot 4 cm, afhankelijk van het isolatiemateriaal. Heb je een onverwarmde zolder die je niet gebruikt, dan telt de zoldervloerisolatie ook als dakisolatie. 

  1. Voldoet jouw dak aan de isolatienorm?

Je kan op verschillende manieren aantonen dat jouw dak geïsoleerd is:

  • Met de feitelijk vastgestelde R-waarde die op het energieprestatiecertificaat (EPC) van je woning staat. Deze moet hoger zijn dan 0,75 m2 K/W.
  • Met allerlei plannen van technische installaties, verbouwingen, aanpassingen … die verzameld zijn in het PID of postinterventiedossier van je woning.
  • Met een bouwplan, lastenboek of factuur.

TIP: Je bent niet zeker of jouw dak voldoende geïsoleerd is? Laat dit beoordelen door een isolatiespecialist van Isolteam, je ontvangt dan meteen een nauwkeurige diagnose en een overzicht van de werken die je kan laten uitvoeren om de isolatie te verbeteren en zo de isolatienormen te halen.

Wanneer je niet over een EPC-attest beschikt of het EPC vermeldt enkel een default-waarde, dan zal een woningcontroleur zelf een feitelijke vaststelling van de dakisolatie doen. Bespaar jezelf en de controleur tijd en moeite en zorg voor een compleet energieprestatiecertificaat. Een energiedeskundige kan een EPC met beoordeling van de dakisolatie opmaken. Dat kost gemiddeld 200 euro.

  1. Wat als je woning de isolatienorm niet haalt?

Sinds 1 januari 2015, de dag dat de Vlaamse dakisolatienorm in werking trad, worden strafpunten toegekend aan een woning als de dakisolatie niet voldoet aan de isolatienorm. Dat doet een wooninspecteur tijdens een woningonderzoek. Tot 2020 blijven de strafpunten beperkt, zo heb je nog de tijd om de nodige werken te laten uitvoeren om in orde te zijn. 

Is jouw dak op 1 januari 2020 niet geïsoleerd, dan worden strafpunten toegekend op basis van de dakoppervlakte. Is je dak kleiner dan 16 m2, dan worden 9 strafpunten toegekend. Een dakoppervlak van 16 m2 of groter krijgt 15 strafpunten. Wanneer je 15 of meer strafpunten hebt, dan kan de gemeente je woning ongeschikt laten verklaren. Dat betekent dat je werken moet laten uitvoeren om je woning opnieuw conform te maken.

Wat bij appartementen? In een appartementsgebouw krijgt elk appartement evenveel strafpunten, of het nu een dakappartement is of eentje op het gelijkvloers. Het dak is een gemeenschappelijk deel en de gebreken aan de gemeenschappelijke delen worden doorgerekend aan alle woningen in het gebouw.

  1. Dakisolatiepremies maken de investering lichter

Om ervoor te zorgen dat de doelstelling behaald wordt, krijg je steun van verschillende instanties wanneer je investeert in dakisolatie:

  • Netbeheerders geven onderstaande premies: premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie, totaalrenovatiebonus wanneer je minstens drie energiebesparende maatregelen neemt, burenpremie (min. 10 woningen).
  • Wanneer je jouw dak vernieuwt en tegelijk dakisolatie plaatst, kan je in aanmerking komen voor een verbeteringspremie. Je woning moet daarvoor minstens 25 jaar oud zijn en je inkomen mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag.
  • Een aantal gemeenten geven een gemeentelijke of provinciale premie voor dakisolatie. Neem contact op met je gemeente voor meer informatie.

Is jouw dak nog niet (voldoende) geïsoleerd? Wacht niet langer, je dak isoleren is niet alleen verplicht tegen 2020, het is ook een slimme investering waardoor je energie zal besparen.

Neem contact op met onze isolatiespecialisten en ontdek alle mogelijkheden om je dak te isoleren. Of vraag meteen je vrijblijvende isolatieofferte.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10569-11795/isolteam/partnerberichten/binnenkort-dakisolatie-verplicht-bij-bestaande-woningen/