livios logo

Wat is een koudebrug? En hoe los je ze op?

Een brug helpt je doorgaans van het ene naar het andere punt. Dat is niet zo voor de koudebrug. Die is namelijk eerder je vijand dan je vriend. Een vijand voor je comfort én voor je energiefactuur. Met de juiste kennis kan je koudebruggen echter relatief eenvoudig oplossen en vermijden.

12265-N

Foto Isolteam

De definitie van een koudebrug zit zoals zo vaak in het woord zelf: een koude brug of een brug voor de koude. Het is dus een overgang waarlangs koude kan passeren. Helemaal de lading dekken, doet de term echter niet. Want via de koudebrug kan ook warmte de woning binnenkomen, vooral in de zomer. De koudebrug wordt dan eigenlijk een warmtebrug. Ongeacht de gebruikte term gaat het in beide gevallen om een onderbreking van de thermische isolatie, met warmteverlies tot gevolg.

Bruggen opblazen

Koudebruggen zijn het resultaat van een fout bij het isoleren: ofwel omdat de isolatieschil niet volledig gesloten is, ofwel omdat te weinig isolatie werd gebruikt. De gevolgen zijn vooral in de koudste periode van het jaar voelbaar: koude dringt de woning binnen, terwijl warmte eruit ontsnapt. Dat is niet alleen weinig comfortabel voor de bewoners, maar ook pijnlijk als ze de energiefactuur zien binnenkomen. Ook kunnen koudebruggen zorgen voor vocht- en schimmelproblemen in de woning. Omdat koudebruggen in de winter kouder zijn dan de andere bouwdelen, kan warme, vochtige binnenlucht gaan condenseren op deze oppervlakken.

Het komt er dus op aan de koudebruggen – figuurlijk – op te blazen. Een kolfje naar de hand van onze isolatie-experts. Zij weten perfect hoe ze koudebruggen kunnen herkennen, vermijden én oplossen.

De ene koudebrug is de andere niet

In nieuwbouwwoningen ontstaan koudebruggen vooral doordat de isolatie onderbroken is. Ook wanneer de isolatielaag niet dik genoeg is, kunnen koudebruggen ontstaan. Als je de richtlijnen van de EPB-adviseur opvolgt, zou dit tweede scenario eigenlijk niet mogen voorkomen. Veel frequenter is het koudebrugprobleem bij oudere woningen. Daar kan bijvoorbeeld ook het buitenschrijnwerk een koudebrug zijn omdat de raamprofielen geen thermische onderbreking bevatten. Ook rond rolluiken, bij de dorpels van de ramen of aan de vloeren of plafonds krijgen koudebruggen er vaak vrij spel.

Op zoek naar de koudebrug

Een koudebrug opsporen kan je zelf door te voelen. Ga daarvoor met je hand over de plaats waarvan je vermoedt dat er een koudebrug zit. Voel je een duidelijk temperatuurverschil? Dan is dat een duidelijke indicator. Een koudebrug met het blote oog zien, kan je niet, de gevolgen ervan wel. De warme, vochtige binnenlucht kan namelijk condenseren op het koude vlak van de koudebrug. En dat leidt dan weer tot zichtbare vochtplekken en schimmels. Koudebruggen oplossen? Isolteam weet er alles over.

Weg met die koudebrug!

Een perfect uitgevoerde isolatie geeft koudebruggen geen kans. Waak er daarom bij nieuwbouw over dat de isolatie overal naadloos aansluit. Bij bestaande woningen kan je koudebruggen oplossen met een bijkomende isolatielaag aan de buitenkant van de gevel. Goedkoop is dat echter niet. Isolteam gaat graag voor je op zoek naar de voordeligste en efficiëntste manier om koudebruggen buitenspel te zetten. Vraag een gratis offerte aan! 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10569-12265/isolteam/partnerberichten/wat-is-een-koudebrug-en-hoe-los-je-ze-op/