livios logo

Isolatiematerialen met een duurzaam karakter

Klimaatmarsen, klimaatjongeren, klimaatspijbelaars, … Het zijn slechts enkele van de neologismen die we de voorbije maanden zagen opduiken. Aan de basis ligt een bezorgdheid die steeds hardnekkiger wordt: hoe zorgen we ervoor dat onze planeet ook leefbaar blijft voor de volgende generaties?

12930-NL

Cellulose is samengesteld uit gerecycleerd krantenpapier.

Foto Isolteam

12930-NL

Houtwol is afkomstig van sparrenhout uit duurzaam beheerde bossen.

Foto Isolteam

12930-NL

Met glaswolvlokken isoleren we op een duurzame manier spouwmuren en houtskeletstructuren.

Foto Isolteam

12930-NL

Icynene, het ecologische isolatieschuim dat perfect recycleerbaar is.

Foto Isolteam

12930-NL

Contacteer Isolteam om je huis duurzaam te isoleren. We staan je bij met raad en daad.

Foto Isolteam

Duurzaam isoleren

Het groeiende besef over het klimaat en het belang van duurzaamheid zijn ook in de isolatiesector belangrijke thema’s. Daarom is milieuvriendelijkheid steeds vaker een criterium bij de keuze van een isolatiemateriaal. Ook Isolteam speelt daarop in met bio-ecologische isolatiematerialen zoals houtwol en cellulose.

Maar ook producten uit minerale wol of glaswol, en zelfs de meer “scheikundige” isolatiematerialen houden rekening met ons leefmilieu. Hun impact op het milieu is onbestaande of verwaarloosbaar, hetzij op basis van hun samenstelling, hetzij door de manier waarop ze worden toegepast. Een (milieu)vriendelijke kennismaking.

Cellulose

Cellulose wordt gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Dat wordt eerst verhakseld en daarna gemengd met boorzouten om schimmels, ongedierte en rotting tegen te gaan. Deze cellulosevlokken worden ingeblazen tussen de balken van het dak of in binnenmuren. Ze kunnen ook open geblazen worden op een zoldervloer. Cellulose heeft zeer goede thermische en akoestische eigenschappen, is hittebestendig en heeft uitstekende vochtregulerende eigenschappen. Naast de samenstelling op basis van gerecycleerd papier biedt cellulose nog een ander voordeel voor het milieu. Het is namelijk zonwerend, waardoor bijvoorbeeld de zolder minder snel opwarmt in de zomer.

Houtwol

Houtwol wordt gemaakt van sparren afkomstig uit duurzaam beheerde bossen (PEFC-certificatie). De dunne houtvezels zijn 100% vrij van boraten en fungiciden. Nadat ze gemengd werden met een natuurlijk bindmiddel en waterafstotende stof, worden ze samengeperst tot isolatiedekens of isolatiepanelen. Houtwol bestaat ook in losse isolatievlokken, die kunnen worden ingeblazen. Die zijn na gebruik volledig recycleerbaar. Als ecologisch isolatiemateriaal heeft houtwol een zeer goed vochtregulerend vermogen en is het dampopen. De goede thermische en akoestische eigenschappen, brandveiligheid en uitstekende hittebescherming maakt deze vorm van isolatie geschikt voor vloeren, plafonds, gevels en binnenmuren.

Minerale wol of glaswol

Glaswol bestaat voor het overgrote deel uit gerecycleerd glas. Glaswol is herbruikbaar en volledig recycleerbaar. Op het vlak van grondstoffenverbruik kunnen de glaswolproducenten sprekende cijfers voorleggen: 1 m³ grondstof levert 150 m³ glaswol. Glaswolisolatie is daarenboven heel erg duurzaam, en heeft de beste isolatiewaarde van deze materialen. Deze isolatie werkt dus beter, en voor eenzelfde resultaat heb je minder materiaal nodig.

Glaswolisolatie vind je in alle mogelijke vormen en toepassingen. Denk maar aan de isolatiedekens voor het hellend dak, of vaste panelen voor gevels, binnenwanden of vloeren. Met glaswolvlokken na-isoleren we bestaande spouwmuren of houtskeletstructuren.

Icynene, het ecologische isolatieschuim

Icynene is een ecologisch isolatieschuim dat uitermate geschikt is voor de isolatie van de allermoeilijkste oppervlakken. Het werd ontwikkeld door het gelijknamige Canadese bedrijf en is gebaseerd op een milieuvriendelijk proces. De expansie van Icynene gebeurt namelijk volledig op waterbasis. Daarbij komen geen schadelijke chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s), vluchtige organische stoffen (VOS), formaldehyden of aldehyden vrij. Bovendien is dit ecologisch, geurloos en ozonvriendelijk isolatiemateriaal ook nog eens recycleerbaar. Met Icynene zorgen we ook voor isolatie en luchtdichting in één beweging. Een bijkomende dampscherm is niet meer nodig.

BENOveren met duurzame isolatiematerialen

Afsluiten doen we met nog een neologisme: BENOveren. Op mijnbenovatie.be vind je volgende definitie: beter renoveren met hogere ambities op het vlak van energieprestaties en met de diverse renovatiestappen in de meest logische volgorde. Ook hiervoor komen de duurzame isolatiematerialen uit dit artikel in aanmerking. En wel meteen al in stap 1: de BENOvatie van je dak. Alle details over BENOveren vind je op www.mijnbenovatie.be

Heb je zin gekregen om te isoleren volgens het benovatieprincipe of zou je graag isolatiewerken laten uitvoeren met duurzame materialen? Contacteer dan de specialisten van Isolteam of dompel je onder in deze handige informatiegids!


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10569-12930/isolteam/partnerberichten/isolatiematerialen-met-een-duurzaam-karakter/