livios logo

De 5 grootste isolatiefouten

Je huis isoleren doet je energiefactuur aanzienlijk dalen. Althans, als de isolatie correct wordt aangebracht. Verkeerd geplaatste isolatie kan op termijn namelijk problemen veroorzaken die moeilijk opgelost kunnen worden. Je doet het dus maar beter direct goed. Wij zetten daarom vijf veel gemaakte isolatiefouten op een rijtje.

15894-NL

Vermijd isolatiefouten en ga aan de slag met een betrouwbare isolatiepartner zoals Isolteam.

Foto Isolteam

Je woning feilloos laten isoleren door de isolatie-experts van Isolteam? Vraag een offerte. 

1. De isolatie vormt geen doorlopende schil

Het is belangrijk dat het isolatiemateriaal op geen enkele plek onderbroken wordt. Alle voegen moeten dus netjes luchtdicht worden afgeplakt. Bij isolatieplaten kan dat eenvoudig door tape op de naden te kleven. Gebruik je isolatiedekens, snijd die dan uiterst nauwkeurig om gaten, lekken of spleetjes te vermijden. Vergeet je dakisolatie daarnaast niet af te dekken met een dampscherm en dicht alle kieren af met isolatieschuim.

2. Je drukt de isolatie samen

Zachte isolatiematerialen kan je samendrukken, maar dat is niet de bedoeling. De isolerende eigenschappen zijn namelijk afhankelijk van de lucht die zich in de isolatie bevindt. Je isolatie van 18 cm samenpersen in een holte van 10 cm hoog is dus geen goed idee. Je hebt dan wel dik geïsoleerd, maar dat gaat ten koste van de isolerende werking van de isolatie.

3. Je brengt te weinig isolatie aan

Vochtproblemen en schimmel ontstaan op plaatsen waar isolatie ontbreekt of te beperkt aanwezig is. Een te dunne of lichte isolatielaag vermijd je dus beter. Als je isoleert doe je het dus beter goed. Beter te veel dan te weinig. Een dikke isolatielaag houdt de koude lucht buiten waardoor je het warmteverlies beperkt. Let wel: overdrijven hoeft niet, want bij een bepaalde dikte wordt de terugverdientijd van je investering te lang. Vraag raad aan Isolteam om de perfecte dikte te bepalen voor jouw woning.

4. Je gebruikt te smalle isolatiedekens

Gebruik je bij het isoleren van je hellend dak met gelijke keperafstanden een spijkerflensdeken? Kies dan voor dekens die gemiddeld 1 à 2 cm breder zijn dan de afstand die zich tussen de kepers vindt. De dakisolatie kan zo perfect aansluiten op de kepers.

5. Je gebruikt het verkeerde isolatiemateriaal

Isoleren loont enkel als je het juiste isolatiemateriaal gebruikt. Wij vatten kort samen welk type isolatiemateriaal geschikt is voor de verschillende uitvoeringen.

o   Isolatiedekens zijn ideaal om in een houten structuur te plaatsen. De dekens bestaan uit zachte en veerkrachtige materialen en zorgen voor een mooi passende vulling de te isoleren ruimte. Isolatiedekens bestaan in glaswol, rotswol of het ecologische houtwol.

o   Isolatievlokken vullen zelfs de meest moeilijke structuren. Het inblazen van isolatievlokken zorgen voor een perfect naad- en kierloze vulling. Isolatievlokken zijn er in glaswol, houtvezel en cellulose.

o   Isolatiepanelen zorgen voor een efficiënte en snelle plaatsing bij vlakke oppervlakken. Bovendien hebben ze een heel erg goede isolatiewaarde waardoor je heel wat wint aan dikte. Panelen uit PUR of PIR zijn ook drukvast zodat je ze als vloerisolatie kan gebruiken. Panelen uit XPS zijn bovendien nog waterbestendig.

o   Gespoten isolatieschuim is dan weer aangewezen bij onregelmatige oppervlakken. Denk maar aan gespoten PUR waarbij je de vloer uitvult en isoleert in één beweging. Met het watergedragen isolatieschuim Icynene combineer je een goede isolatiewaarde met een perfecte luchtdichting, ideaal bij daken, gevels en (kelder)plafonds.

Wil je isolatiefouten vermijden? De specialisten van Isolteam isoleren je woning correct en voordelig. Contacteer hen vrijblijvend.


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10569-15894/isolteam/partnerberichten/de-5-grootste-isolatiefouten/