livios logo

Verwarmen we onze woning in de toekomst met waterstof?

Tegen 2050 moeten we afstappen van fossiele brandstoffen en onze woningen CO2-neutraal verwarmen. Verwarm jij momenteel nog op aardgas of stookolie, dan kan waterstof in de toekomst misschien een oplossing bieden. Remeha vertelt je meer over deze verwarmingstechniek.

15632-NL

Als pionier heeft Remeha al een waterstofketel ontwikkeld: de Remeha Hydra.

Foto Remeha

15632-NL

Deze ketel wordt nu in de praktijk getest in een appartementencomplex in Rozenburg.

Foto Remeha

15632-NL

Foto Remeha

15632-NL

Foto Remeha

15632-NL

Foto Remeha

Wat is waterstof?

Waterstof is net zoals bio- en aardgas een gas. Het is geen energiebron, maar een energiedrager. Dat betekent dat je er energie mee kan produceren en er energie kan uithalen. Bovendien kan je het net als andere gassen opslaan. Waterstof wordt geproduceerd door via elektrolyse water te splitsen in zuurstof en waterstof. Hiervoor heb je wel veel elektriciteit nodig. Maar als je de nodige stroom kan opwekken met zonnepanelen, dan is waterstof een interessant alternatief voor fossiele brandstoffen.

Belangrijke rol in de energietransitie

Remeha gelooft in meerdere oplossingen voor de energietransitie en ziet waterstof als een van de mogelijkheden. Naast zonnepanelen, windmolens en warmtepompen kan waterstof ingezet worden om onze woningen te verwarmen zonder CO2 uit te stoten. Nieuwbouwwoningen worden vaak al CO2-neutraal verwarmd met bijvoorbeeld een warmtepomp. Het grote probleem zijn de bestaande woningen. Daarvoor kan een waterstofketel een goede oplossing zijn. Lees meer over de rol van waterstof in de energietransitie.

Verwarmen met waterstofketel in de toekomst?

Waterstof biedt een aantal voordelen. Zo kan het in de toekomst getransporteerd worden via het bestaande aardgasnetwerk, mits de nodige aanpassingen. Hierdoor zal het in quasi heel België beschikbaar zijn en is het ook een mogelijke oplossing voor bijvoorbeeld rijwoningen die niet kunnen aansluiten op een warmtenet of waar geen voldoende plaats is voor een elektrische warmtepomp. Als pionier heeft Remeha al een waterstofketel ontwikkeld: de Remeha Hydra. Deze ketel wordt nu in de praktijk getest in een appartementencomplex in Rozenburg.

Nog niet voor morgen

Waterstof is veelbelovend, maar nog niet meteen inzetbaar. We kunnen nog niet massaal overstappen op waterstof omdat het productievolume in de eerste plaats drastisch moet toenemen. Daarnaast moet het huidige gasnetwerk aangepast worden voordat we waterstof kunnen transporteren. En onze traditionele cv-ketel is ook niet geschikt om waterstof te verbranden. Je zal dus moeten overschakelen op een waterstofketel als je in de toekomst wil verwarmen met waterstof.

Hoe je woning verwarmen?

Heb je bouwplannen? Of is je bestaande verwarmingsinstallatie aan vervanging toe? Ontdek het gamma verwarmingssystemen van Remeha. Ben je niet zeker hoe je jouw woning het beste verwarmt? Laat je gidsen door onze Warmtewijzer!

 


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10598-15632/remeha/partnerberichten/verwarmen-we-onze-woning-in-de-toekomst-met-waterstof/