livios logo

Oude en nieuwe materialen gaan hand in hand in Kortrijkse wijkrenovatie

In de Tuighuisstraat in Kortrijk werd een arbeiderswijk uit 1925 vorig jaar deels gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woonunits. Het opmerkelijke eraan is dat een groot deel van de 100 jaar oude gevelstenen en kleidakpannen van de achttien gesloopte woningen een tweede leven krijgt in de 31 nieuwe units. Die circulaire make-over is mogelijk dankzij een samenwerking tussen Wienerberger, ir.-architect Lieven De Groote, vennoot van MAKER en van TETRA architecten, en de sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk.

14977-NL

©maker architecten

Foto Wienerberger

14977-NL

©maker architecten

Foto Wienerberger

Wijkgevoel weer tot leven brengen

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de voormalige arbeidershuisjes in de sociale woonwijk werden verzameld rond een gemeenschappelijke groene ruimte. Vandaag blijft daar helaas weinig van over en zie je enkel nog garagepoorten, gesloten gevels en een geasfalteerde straat.

Met een nieuw ontwerp gericht op het stimuleren van sociaal contact wil architect Lieven De Groote het wijkgevoel weer tot leven brengen. “We openen de doorgangen tussen de woningen en voorzien meerdere woon- en werkmogelijkheden. Denk maar aan kangoeroewonen, studio’s, hobbyruimtes en appartementen. Zo vinden meerdere types van bewoners hier hun gading”, legt Lieven uit.

Circulair bouwen

Ongeveer één derde van de woningen in de wijk was nog eigendom van de sociale huisvestingsmaatschappij en werd gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouwunits. Goed voor een totale bebouwing van 3.685 m2. Zo’n 50% van de bestaande gevelstenen en kleidakpannen krijgt een tweede leven in de nieuwe woningen.

Tijdens de sloopwerken werden de materialen ter plaatse aan een eerste visuele controle onderworpen. Daarna voerde Wienerberger in het labo nog verdere testen uit, onder andere op vorstweerstand en aanwezigheid van schadelijke zouten. Voldoen de materialen niet meer voor hergebruik? Dan worden ze herleid tot opvulling van de schanskorven die tussen de verschillende percelen werden geplaatst als afscheiding.

Duurzame materialen

De gerecupereerde gevelstenen en pannen zullen worden gecombineerd met nieuwe, circulaire materialen van Wienerberger. “We besteden veel aandacht aan de herbruikbaarheid en recyclage van onze producten”, zegt product manager Hans Cools. “Onze gevelbekleding, dakbedekking en kleiklinkers hebben allemaal een lange levensduur. Bovendien kunnen ze na gebruik ook perfect weer omgezet worden naar grondstoffen voor nieuwe materialen. Of een nieuwe bestemming krijgen, zoals in dit project in Kortrijk.”

Kalkmortel

Om de bakstenen opnieuw te kunnen gebruiken, wordt een mortel met een deel kalk gebruikt. “Die kan je achteraf makkelijker scheiden van de bakstenen om ze weer een plaats te geven in nieuw metselwerk. Zo kan je dus perfect circulair bouwen zonder dat je aannemer op een andere manier moet werken en zonder impact op de kostprijs, kwaliteit en het uitzicht”, legt Hans Cools uit.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10615-14977/wienerberger/partnerberichten/oude-en-nieuwe-materialen-gaan-hand-in-hand-in-kortrijkse-wijkrenovatie/