livios logo

Een warmtepomp installeren? Vermijd deze 5 valkuilen!

Een warmtepomp is een duurzame en efficiënte keuze voor je verwarming. Er zijn heel wat keuzes te maken bij de aankoop van een warmtepomp, en dus ook fouten. We vroegen aan productspecialist Nick Hellin van De Dietrich wat de belangrijkste valkuilen zijn.

13003-N

Hou rekening met het geluidsniveau van de buitenunit

Foto De Dietrich

13003-N

Een warmtepomp haalt enkel een mooi rendement als je op lage temperaturen verwarmt

Foto De Dietrich

13003-N

Doe beroep op een professional om een warmtepomp te dimensioneren

Foto De Dietrich

  1. Hou rekening met het geluidsniveau van de buitenunit

“Een lucht-waterwarmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. Een buitenunit produceert 50 tot 65 dB. Zorg dus dat je bij de plaatsing genoeg afstand voorziet tussen de buitenunit en de slaapkamers en buren. Afhankelijk van het type warmtepomp heb je tussen 20 en 70 meter afstand tot de buitenunit, genoeg flexibiliteit om geluidsoverlast te vermijden.”

  1. Verwarm op lage temperatuur

“Een warmtepomp haalt enkel een mooi rendement als je op lage temperaturen verwarmt, bijvoorbeeld met vloerverwarming. Voor verwarmingssystemen op hoge temperatuur zoals radiatoren en convectoren, is een warmtepomp geen goede keuze.”

  1. Installeer een warmtepomp in een goed geïsoleerde woning

“In slecht geïsoleerde woningen is een warmtepomp niet geschikt als vervanging van een bestaande verwarmingsketel. Als er bij een grondige renovatie voldoende geïsoleerd wordt en er is verwarming op lage temperatuur voorzien, dan is een warmtepomp of hybridesysteem wel een interessante optie.”

  1. Voorzie voldoende voorraad sanitair water

“Een warmtepomp heeft een lager vermogen dan de gangbare verwarmingsketel. Onmiddellijke warmwaterproductie (doorstroomsysteem) is daarom niet mogelijk. Voorzie een sanitaire boiler van minimum 180 liter. Voor een gezin met vier personen raden we 300 liter aan. We stellen de warmtepomp dan in om ’s nachts warm water te produceren.”

  1. Zorg voor een correct gedimensioneerde waterpomp

“Als een warmtepomp te klein gedimensioneerd is, zal de bijverwarming te veel moeten bijspringen. Dat resulteert in een hoger verbruik. Is de warmtepomp te groot gedimensioneerd, dan zal hij te veel pendelen of aan- en uitschakelen. Beide situaties zijn te vermijden. Doe daarom beroep op een professional om een warmtepomp te dimensioneren en installeren.”

Wil je een warmtepomp laten installeren of heb je vragen over de verwarmingssystemen van De Dietrich? Zoek een deskundige installateur in jouw buurt.

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10618-13003/de-dietrich/partnerberichten/een-warmtepomp-installeren-vermijd-deze-5-valkuilen/