livios logo

Is het slim om nog te investeren in een gasketel?

Heb je schrik om te veel energiekosten te betalen, twijfel je of er nog een toekomst is voor gas of weet je niet goed hoe je zo ecologisch mogelijk met gas kan verwarmen? Het antwoord is niet altijd eenduidig. Als je de huidige nieuwsberichten leest, lijkt het of een warmtepomp de enige logische optie is om jouw woning te verwarmen. Toch is dit zeker niet altijd het geval. Een warmtepomp is een logische keuze voor nieuwbouwwoningen, maar niet altijd de beste optie bij renovatie. Een gascondensatieketel is bij renovatie of vervanging voor veel woningen nog steeds het meest efficiënte verwarmingssysteem.

13398-NL

De Evodens AMC kan je op drie verwarmingskringen aansluiten.

Foto De Dietrich

13398-NL

Voor warm water kan je een warmtepompboiler gebruiken, zoals de Kaliko.

Foto De Dietrich

13398-NL

Hybride systemen zoals de Alezio G Hybride combineren een gascondensatieketel en warmtepomp.

Foto De Dietrich

13398-NL

Je kan een nieuwe condenserende gasketel perfect aansluiten op radiatoren of vloerverwarming.

Foto De Dietrich

Wanneer is een gasketel een goede investering?

Als je een slecht geïsoleerde woning hebt, is een warmtepomp alvast geen goede keuze. Zo’n woning heeft namelijk een hoge warmtevraag en moet dus op hoge temperatuur verwarmd worden. Dat kan enkel met een condenserende ketel. Een warmtepomp haalt enkel een goed rendement bij een goed geïsoleerde woning met vloerverwarming of lage temperatuur vectoren. Bij een niet-energetische renovatie of vervanging is een gascondensatieketel dus nog steeds de ideale oplossing met het hoogste rendement.

Opgelet: als je overschakelt van een niet-condenserende ketel naar een condenserende ketel, moet ook de rookgasafvoer vervangen worden. Gebeurt dit niet, dan zullen er veiligheids- en vochtproblemen ontstaan.

Bespaar tot 35% dankzij condensatietechniek

Gascondensatieketels zijn enorm energiezuinig en halen een rendement tot 109%. Zo kan je met een nieuwe condenserende ketel tot wel 35% besparen op jouw gasfactuur. Bij een oude verwarmingsketel gaat de restwarmte van de rookgassen verloren waardoor je meer energie nodig hebt. Een gascondensatieketel recupereert deze warmte om de woning te verwarmen. Je kan een nieuwe condenserende gasketel perfect aansluiten op bestaande radiatoren of vloerverwarming. Voor grote woningen zijn er modellen als de Evodens AMC die je op drie verwarmingskringen kan aansluiten waardoor je zelfs makkelijk vloerverwarming en radiatoren kunt combineren.

Tip: Als je verbouwt zal je warmtebehoefte waarschijnlijk ook wijzigen. Als je jouw woning beter isoleert zal deze verkleinen. Als je uitbreidt zal deze net verhogen. Een verwarmingsketel die het juiste vermogen heeft in functie van jouw behoeften is van groot belang om het beste rendement te garanderen.   

Wat met sanitaire verwarming?

Een gasketel kan ook instaan voor de productie van warm water. Dat kan op verschillende manieren. Een combimodel zoals de Naneo S functioneert met een doorstromer. Dat betekent dat het water enkel verwarmd wordt op het moment dat je de kraan opendraait. Een doorstromer is daarom heel energiezuinig, al staat er een maximum op het aantal liter per minuut en moet je meestal enkele seconden wachten op warm water. Je kan de gasketel ook aansluiten op een boiler. Dat biedt je een groot gebruiksgemak, want je hebt altijd meteen warm water voorhanden. Een boiler is uitermate geschikt als je op meerdere plaatsen tegelijk warm water nodig hebt.

Combineren met hernieuwbare energie

Meer dan 40% van je energieverbruik gaat naar verwarming en warmwaterproductie. Het kan dus heel interessant zijn om je gascondensatieketel slim te combineren met andere vormen van hernieuwbare energie om een zo hoog mogelijk rendement te halen. Voor warm water kan je een warmtepompboiler gebruiken, zoals de Kaliko. De aankoopprijs ligt iets hoger dan een gewone boiler, maar daarna kan je tot 60% van je sanitair water gratis verwarmen.

Wil je nog een stap verder gaan op het vlak van ecologisch verwarmen? Bij De Dietrich vind je hybride systemen zoals de Alezio G Hybride. Dit is een compacte combinatie van een gascondensatieketel en een warmtepomp. Het systeem past zijn vermogen aan de warmtebehoefte aan, waardoor je geniet van een optimaal comfort en hoog rendement.

Heb je nog vragen of heb je interesse in een nieuwe gascondensatieketel? Neem dan een kijkje op onze website of maak een afspraak met een van onze partner installateurs.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10618-13398/de-dietrich/partnerberichten/is-het-slim-om-nog-te-investeren-in-een-gasketel/