livios logo

Ga je renoveren? Kies de juiste verwarming in 3 stappen

De meeste nieuwbouwwoningen worden verwarmd met een warmtepomp en zonne-energie. Bij bestaande woningen ligt de keuze voor een verwarmingssysteem minder voor de hand. Het type woning, de gezinssamenstelling en bestaande verwarmingsmethode bepalen voor een groot deel welke oplossing de beste is. En dan is er uiteraard nog je persoonlijke voorkeur. Wil je de prijs drukken of ligt je prioriteit bij ecologisch verwarmen? De Dietrich helpt je in drie stappen richting de perfecte verwarming voor jouw woning.

13540-N

Met de Modulens O haal je dankzij de condensatietechniek een rendement van 105%.

Foto De Dietrich

13540-N

De Naneo S van de Dietrich is de meest compacte gaswandketel op de markt.

Foto De Dietrich

13540-N

Wil je hernieuwbare en fossiele energie combineren? Dan is een hybride warmtepomp de perfecte keuze.

Foto De Dietrich

Stap 1: Kies je energiebron

70% van de energiekosten van een woning gaat naar de verwarming. De brandstof die je gebruikt is dus cruciaal. Dit zijn de voor- en nadelen van de vier meest voorkomende oplossingen:

  • Stookolie is een goedkope energiebron. Ondanks het slechte imago, is de nieuwste generatie condenserende stookolieketels niet zo vervuilend als de meeste mensen denken en hebben ze eigenlijk een goed rendement. Met de Modulens O haal je dankzij de condensatietechniek zelfs een rendement van 105%. Deze stookolieketel werkt bovendien modulerend ( volgens een gepatenteerd principe) waardoor het vermogen wordt aangepast aan de vraag en je nog meer bespaart! Een condenserende stookolieketel werkt op hoge temperatuur en wordt best gecombineerd met radiatoren. Een nadeel is dat stookolie een fossiele brandstof is, minder milieu- en klimaatvriendelijk dus. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je op tijd stookolie bestelt, en moet de installatie regelmatig gecontroleerd worden.
  • (Aard)gas is de goedkoopste optie, zowel op vlak van aankoop als verbruik. Een gasketel neemt weinig plaats in, de Naneo S van de Dietrich is zelfs de meest compacte gaswandketel op de markt, en condenserende gasketels halen een rendement tot wel 110%. Heb je geen gasaansluiting en wil je toch genieten van de voordelen van gas? Alle De Dietrich gaswandketels kunnen omgebouwd worden tot een propaanketel. Gas is de beste keuze voor woningen die niet optimaal geïsoleerd zijn, geen PV-installatie hebben of enkel radiatoren hebben. Bovendien kan je vanaf 1 januari genieten van een premie van gas.be tot 2500 euro als je jouw oude gasketel vervangt door een condenserend exemplaar.

  • Heb je een goed geïsoleerd huis en een PV-installatie? Dan is verwarmen met hernieuwbare energie de beste optie. Een warmtepomp is klimaatvriendelijk, haalt een hoog rendement en gebruikt naast elektriciteit vooral de temperatuur van de bodem of de lucht om te verwarmen. Elektriciteit is echter een relatief dure energiebron, dus een warmtepomp zonder zonnepanelen brengt een hoge elektriciteitsfactuur met zich mee.

  • Wil je een intelligente combinatie van hernieuwbare energie en fossiele brandstof? Dan is een hybride warmtepomp de perfecte keuze. Het grote voordeel van hybride systeem is dat de warmtepomp en de ketel volledig op elkaar afgesteld zijn. Ze kunnen dus afzonderlijk van elkaar werken maar ook samen op hetzelfde moment. De werking is afhankelijk van jouw gekozen parameters. Zo kiest de hybride altijd de meest rendabele energiebron (gas/ stookolie of elektriciteit).

Stap 2: Bepaal het aantal verwarmingskringen

Wil je verwarmen met één verwarmingskring, zoals vloerverwarming of radiatoren? Dan is het Easylife-aanbod van De Dietrich je op het lijf geschreven. De wand- en vloerketels in dit productaanbod zijn duurzaam, efficiënt en hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding. Wil je meerdere kringen combineren? Dan is het Advanced-gamma je beste keuze. Met Advanced kies je voor optimaal wooncomfort en de beste prestaties van je verwarmingssysteem.

Stap 3: Bepaal hoe je sanitair water wil verwarmen

De verwarmingsinstallatie kan ook instaan voor het sanitair warm water, ook daar heb je dus wat knopen door te hakken. Wil je de goedkoopste en efficiëntste oplossing? Een doorstromer maakt enkel warm water aan wanneer je de kraan opendraait. Je moet wel even wachten voor het water warm wordt en het aantal liter per minuut is eerder beperkt. Kies je voor een ketel met boiler, dan heb je een voorraad warm water die je een maximaal comfort biedt. Ideaal als je een uitgebreide sanitaire installatie hebt zoals een bad en een regendouche. Het is een iets duurdere oplossing omdat je een apart toestel nodig hebt, en het kost ook wat meer energie dan een doorstromer.

Wil je je warm water enkel met hernieuwbare energie opwarmen? Dan kan je een zonneboiler installeren. De Dietrich heeft tal van compacte combinaties van verwarmingsketels en warmtepompen met zonneboilers waardoor je maximaal plaats bespaart. Houd er wel rekening mee dat de installatiekost van een zonneboiler iets hoger ligt, maar in return kan je tot 70% van jouw water verwarmen met gratis zonne-energie.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10618-13540/de-dietrich/partnerberichten/ga-je-renoveren-kies-de-juiste-verwarming-in-3-stappen/