livios logo

Kan ik een warmtepomp aansluiten op mijn bestaande radiatoren?

Hoe lager de afgiftetemperatuur, hoe beter het rendement. Je warmtepomp aansluiten op vloerverwarming is dus in principe altijd beter dan op radiatoren.

Maar als je je warmtepomp wil aansluiten op bestaande radiatoren, hangt de mogelijkheid af van een aantal factoren zoals de afgiftetemperatuur van de warmtepomp, de dimensionering van de radiatoren en de isolatiegraad van je woning. Voor systemen met een lagere afgiftetemperatuur is het van belang dat uw woning voldoende geïsoleerd is. Vraag daarover raad aan een specialist .

Doe de test

Bij twijfel kan je een eenvoudige test doen, indien je de maximale afgiftetemperatuur van de beoogde warmtepomp kent. Voor het Ecodan gamma van Mitsubishi Electric is dit 65°C (behalve voor de Eco Inverter die een maximale afgiftetemperatuur van 55°C heeft).

Laat op een koude dag de verwarming in je woning afkoelen, verlaag de temperatuur van je ketel tot de afgiftetemperatuur van de gewenste warmtepomp, zet de verwarming weer aan en draai de radiatoren open.

Wordt je woning voldoende warm, dan is de warmtepomp normaal gezien geschikt voor uw radiatoren. Indien niet, moet je overwegen om je huis extra te isoleren en/of andere radiatoren of convectoren te installeren of – bij een uitgebreide renovatie – te kiezen voor vloerverwarming.

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10633-10631/mitsubishi-electric-europe/partnerberichten/kan-ik-een-warmtepomp-aansluiten-op-mijn-bestaande-radiatoren/