livios logo

Een lekker frisse slaapkamer op één dag tijd. Specialist legt uit waar je op moet letten!

Overweeg je een airco om op broeierige zomerdagen je slaapkamer toch lekker fris te houden? Stijn Somers van Mitsubishi Electric deelt drie gouden tips. “Betrek vooral op tijd een vakman bij je plannen.”

11516-N

“Om jouw situatie echt goed in te schatten, contacteer je best een specialist”, zegt Stijn Somers.

Foto Mitsubishi Electric Europe

11516-N

Aan een airco heb je nauwelijks onderhoud.

Foto Mitsubishi Electric Europe

11516-N

Elke koelinstallatie bestaat uit een buitenunit en een of meerdere binnentoestellen.

Foto Mitsubishi Electric Europe

11516-N

Als je de unit gebruikt voor koeling, volstaat het om één keer per jaar de filter te reinigen.

Foto Mitsubishi Electric Europe

1. Haal er zo snel mogelijk een specialist bij
“Elk project is anders. Om jouw situatie echt goed in te schatten, contacteer je best zo snel mogelijk een specialist”, zegt Stijn Somers. “Zo weet je onmiddellijk waar je aan toe bent en hoe haalbaar jouw plannen zijn. In principe neemt de installatie van een airco niet veel tijd in beslag. Reken op één dag werk per koelunit.”

Tip: laat je via dit contactformulier vrijblijvend contacteren door een erkend koeltechnisch gecertificeerd installateur voor een prijsindicatie en advies op maat.

2. Bereid je goed voor
Wat kan je doen om de aircospecialist zo goed mogelijk te informeren over jouw wensen? Stijn Somers raadt aan om jezelf op voorhand deze vragen te stellen:

  • Welke ruimtes wil ik koelen? “Gaat het om één slaapkamer of wil je meerdere kamers uitrusten met een koelunit? Dat is belangrijk bij het kiezen van een geschikt buitentoestel. En voor de prijs uiteraard: de aankoopprijs ligt doorgaans tussen de 2.000 en de 10.000 euro. Een single split lucht-luchtwarmtepomp heb je al vanaf 2.000 euro.”
  • Wat voor toestel wil ik? “Bij nieuwbouw is een mooi weggewerkt inbouwtoestel interessant, terwijl je bij renovatie snel en eenvoudig een opbouwtoestel kan laten monteren. Dan nog heb je de keuze tussen een toestel dat hoog tegen de muur hangt, bijvoorbeeld boven de deur; of een vloertoestel dat laag tegen de wand hangt of op de vloer gemonteerd wordt.”
  • Waar kan ik de leidingen wegwerken? “Elke koelinstallatie bestaat uit een buitenunit en een of meerdere binnentoestellen die elk met de buitenunit verbonden zijn met twee koelleidingen en een elektrische voeding. Denk op voorhand na over het ideale leidingentraject. Hoe minder kap- en breekwerk, hoe lager de kostprijs en hoe vlotter de werken verlopen.”
  • Is mijn elektrische aansluiting in orde? “Voor een paar koelunits hoeft het vermogen van je elektrische aansluiting niet aangepast te worden. Maar als je wil overschakelen van klassieke centrale verwarming op volledige verwarming en koeling met een lucht-luchtwarmtepomp, laat je dat best eerst controleren door een vakman.”

Nog een tip van Stijn: “De buitenunit hangt meestal tegen de gevel, maar je kan hem ook een plek geven verderop in de tuin.”

3. Reinig op tijd je filters
Aan een airco heb je nauwelijks onderhoud. Toch raadt Stijn aan om zowel de buiten- als de binnenunit regelmatig te reinigen:

  • Buitenunit: “Dit is vooral een visueel onderhoud: verwijder bladeren in de buurt en reinig het oppervlak met een natte doek. Overige handelingen, zoals technisch nazicht, moet je overlaten aan de koeltechnische installateur.”
  • Binnenunit: “Als je de unit alleen gebruikt om te koelen, volstaat het om één keer per jaar de filter eruit te halen en te reinigen met een stofzuiger. Gebruik je je installatie intensiever, bijvoorbeeld ook voor verwarming, dan bespreek je het onderhoud best op voorhand met je installateur.”

Meer weten? Lees verder op www.warmtepomp.be of laat jouw contactgegevens achter voor een gecertificeerd installateur bij jou in de buurt.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10633-11516/mitsubishi-electric-europe/partnerberichten/een-lekker-frisse-slaapkamer-op-een-dag-tijd-specialist-legt-uit-waar-je-op-moet-letten/