livios logo

Kan je een warmtepomp ook als airco gebruiken?

Terrasje doen, naar het strand, genieten in de tuin … De zomer is zalig! Maar hoe hou je het bij warm weer koel in huis? Door je warmtepomp te gebruiken als airco. Kan dat dan? Natuurlijk wel!

13078-NL

Kan je een warmtepomp ook als airco gebruiken?

Foto Mitsubishi Electric Europe

Hoe werkt een warmtepomp?

Warmtepompen zetten de energie die in de buitenlucht zit om in warmte en verspreiden die dan via de lucht of een watercircuit in de woning. Hoe dat in z’n werk gaat, is behoorlijk technisch (bekijk hier het filmpje). Maar het proces verloopt zeer efficiënt en milieuvriendelijk. Je hebt alleen nog elektriciteit nodig voor de buitenunit – en als je daarvoor zonnepanelen gebruikt, is je milieu-impact quasi volledig nul. Naast verwarmen kunnen warmtepompen ook actief koelen.

Bij een actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp gewoon omgedraaid. De warmte wordt uit de lucht in de woning gehaald en naar buiten geleid. Vergelijk het met een koelkast. Actieve koeling kan zowel met een lucht/water-warmtepomp via vloerverwarming als met een lucht/lucht warmtepomp via verschillende types buitenunits gebeuren.

Let wel op: als je wil dat je warmtepomp kan koelen, zeg dit dan aan je installateur. De koelingsfunctie is namelijk niet altijd inbegrepen of geactiveerd bij elke warmtepomp.

Goed voor de portemonnee en het milieu?

Warmtepompen doen ten slotte niet enkel de temperatuur in je huis dalen. Dankzij hun zuinige werking houden ze ook je energiekosten onder controle – of je er nu je huis mee verwarmt of koelt. Bovendien kunnen ze voor extra ventilatie zorgen, wat dan weer de luchtkwaliteit binnen ten goede komt.

Wil je meer weten over onze ecologische verwarmings- en koelingssystemen? Contacteer ons en wij vertellen je alles wat je wil weten of warmtepompen.

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10633-13078/mitsubishi-electric-europe/partnerberichten/kan-je-een-warmtepomp-ook-als-airco-gebruiken/