livios logo

Zero Impact woning? Eerst isoleren, dan warmtepomp installeren!

Een warmtepomp is de meest efficiënte toepassing van hernieuwbare energie om een woning te verwarmen of van sanitair warm water te voorzien. Die woning moet dan wel goed geïsoleerd zijn, anders gaat de duurzaam opgewekte warmte meteen weer verloren. Dakisolatie staat bovenaan het must-dolijstje, maar ook je gevel isoleren is prioritair als je voor een Zero Impact woning wil gaan.

Begin met de isolatie

Een slecht geïsoleerde woning verliest zo’n 30 procent van zijn warmte via het dak. Maar wist je dat 20 procent van de warmte verloren gaat langs de muren? Je gevel isoleren voor je een warmtepomp gaat installeren, is dus een must als je je energieverbruik zo ver mogelijk wil terugdringen (en van een ‘zero impact’ warmtecomfort wil genieten). Welke methode kies je daarvoor het best: spouwmuurisolatie of gevelisolatie (of buitenmuurisolatie)? Hier volgen enkele afwegingen.

De spouw isoleren, of toch beter niet...

Wil je de gevel van een bestaande woning isoleren en het aanzicht bewaren? Kies dan voor spouwmuurisolatie. Dat gaat bovendien het snelst en is het goedkoopst. Kijk wel eerst of er überhaupt een spouwmuur is (woningen van vóór 1920 hebben er geen) én of deze geschikt is om te vullen met isolatiemateriaal. Is de spouw, bijvoorbeeld, smaller dan 5 cm of niet meer in goede staat? Dan is de binnenmuur isoleren of, nog beter, gevelisolatie aanbrengen het alternatief. Hetzelfde geldt voor als er geen spouwmuur is.

Gevel isoleren? Eerst spouw vullen!

Er is een spouwmuur, maar je wil toch liever de buitenmuur isoleren? Vul dan bij voorkeur altijd eerst de spouwmuur op. Anders gaat het effect van de gevelisolatie verloren door de koude luchtstromen die in de spouw optreden. Je kan er eventueel ook voor opteren de buitengevel met spouw af te breken en vervolgens direct op de binnenmuur een voldoende dikke gevelisolatie aan te brengen.

Lager E-peil verhoogt waarde woning

Het effect van je gevel na-isoleren zie je niet alleen op je energiefactuur. Je E-peil zal lager uitvallen wat een gunstig EPC-attest oplevert én de waarde van je woning verhoogt. Gevelisolatie aanbrengen is ook een uitstekende kans om de buitengevel op te frissen en je woning een nieuwe look te geven. Je hebt tal van afwerkingsmogelijkheden: een gevelsteen of (dunnere) steenstrips, een pleisterlaag of houten panelen. Wat je ook kiest, het zal altijd een positief effect hebben op de waarde van je woning.

Na de isolatie, de warmtepomp

Of je nu gaat voor de spouw of de gevel, eenmaal je woning goed geïsoleerd is (ook het dak en de vloeren), is dat hét moment om een warmtepomp te installeren. Zo kan je je energieverbruik nog meer doen dalen. Warmtepompen gebruiken geen fossiele brandstoffen en verbruiken nauwelijks energie – zeker niet als je de elektriciteit die je nodig hebt om ze aan te sturen uit hernieuwbare energiebronnen haalt zoals zonne-energie.

Benieuwd hoe je het energieverbruik van een goed geïsoleerde woning met een warmtepomp nog verder kan terugdringen? Ontdek er hier meer over.

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10633-13127/mitsubishi-electric-europe/partnerberichten/zero-impact-woning-eerst-isoleren-dan-warmtepomp-installeren/