livios logo

Een Zero Impact woning? Installeer een warmtepomp

Een energieneutrale of Zero Impact woning herleidt je energieverbruik tot nul. Dat heeft een dubbel positief effect: een lagere energiefactuur en een kleinere ecologische voetafdruk. Klinkt verleidelijk, maar hoe krijg je dat voor mekaar? Door voor je verwarming en sanitair warm water hernieuwbare energiebronnen in te zetten, ben je al een heel eind op de goede weg.

Er bestaan verschillende manieren om je woning te verwarmen of van sanitair warm water te voorzien. Een warmtepomp is er daar één van. Een heel energiezuinige. Warmtepompen halen tot 75% van hun energie uit de lucht. Als je de overige 25 procent om het toestel van elektriciteit te voorzien uit zonne-energie haalt, ben je al helemaal goed bezig. Een warmtepomp is dus een slimme keuze als je Zero Impact wil bouwen of renoveren. Maar laten we beginnen bij het begin. Een warmtepomp: wat is dat precies?

Een warmtepomp levert milieuvriendelijke warmte en is het aangewezen systeem als je een Zero Impact woning wil bouwen. Mitsubishi Electric warmtepompen kunnen daarbij werk- of leefruimtes verwarmen en in sanitair warm water voorzien. Een zwembad verwarmen? Zelfs dat is mogelijk. De werking is simpel: aan de warmtebron wordt warmte onttrokken, aan het warmteafgiftesysteem wordt warmte afgegeven. Een warmtedragend medium of koelmiddel stroomt tussen de warmtebron en het afgiftesysteem en regelt de temperatuur.

Voor welk systeem je het beste kiest? Dat hangt vooral af van het gewenste afgiftesysteem: lucht/lucht warmtepompen blazen de warmte die ze via de buitenunit uit de lucht hebben gewonnen als warme lucht de kamer in. Dat gebeurt via binnenunits. Lucht/water installaties recupereren de thermische warmte via de buitenunit uit de lucht en zetten die over op het water van het centrale verwarmingssysteem (radiatoren of vloerverwarming). Beide systemen werken ook bij vriestemperaturen en kunnen worden ‘omgekeerd’ en als koeling (airco) worden gebruikt.

Twijfel je tussen een lucht/water of lucht/lucht warmtepomp? Beide systemen hebben hun specifieke eigenschappen. Geraak je er zelf moeilijk uit? Raadpleeg dan een installateur. Afhankelijk van je woonsituatie en warmtebehoeften kan hij perfect inschatten welke warmtepomp het best past in jouw Zero Impact project (renovatie of nieuwbouw).

11 dingen die je moet weten over centrale verwarming


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10633-13250/mitsubishi-electric-europe/partnerberichten/een-zero-impact-woning-installeer-een-warmtepomp/