Binnenluchtkwaliteit: waarom en hoe optimaliseren?

Bij gebrek aan specifieke apparatuur is het zeer moeilijk om de luchtkwaliteit in een huis te beoordelen. Maar waarom is het belangrijk om een goede binnenluchtkwaliteit in je huis te behouden? Wat zijn de juiste acties om te nemen en welke filtratiesystemen kunnen jou helpen om dit te bereiken? Mitsubishi Electric maakt de balans op!

Waarom de kwaliteit van de binnenlucht optimaliseren?

De gevolgen van een slechte luchtkwaliteit

Heb je soms een gebrek aan energie of heb je herhaaldelijk last van hoofdpijn? Wees je ervan bewust dat deze symptomen kunnen worden verklaard door een slechte luchtkwaliteit in je huis.

Andere gevolgen voor het lichaam zijn vermoeidheid, irritatie van de keel, neus en ogen of de huid, allergische reacties en ademhalingsproblemen die kunnen leiden tot de ontwikkeling van chronische ziekten zoals astma.

Positieve effecten van een goede binnenluchtkwaliteit

Aan de andere kant heeft een goede luchtkwaliteit een positief effect op een aantal zaken:

  • Je stemming: vermindert stress en angst.
  • Jegezondheid: vermindert allergieën en ademhalingsproblemen
  • Je rust: verbetert de kwaliteit van de slaap
  • Je immuunsysteem: versterking van het immuunsysteem
  • Je lichaam: betere oxygenatie van het lichaam en verbetering van de algemene conditie.

Zorg dus voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis!

Om de kwaliteit van je binnenlucht te verbeteren, kan je eenvoudige acties ondernemen. Hier zijn 5 voorbeelden.

1. Lucht je huis regelmatig voor een goede luchtkwaliteit.

Om de verversing van binnenlucht te garanderen, is het belangrijk om je huis elke dag minstens 10 minuten te ventileren. Aarzel niet om de dit zowel 's morgens als 's avonds te doen. Vermijd echter piekuren als je bijvoorbeeld in de buurt van een drukke baan woont.

2. Maak je ventilatieapparatuur schoon

Veel deeltjes kunnen zich ophopen in de luchtopeningen waardoor de lucht circuleert die door je huis stroomt. Daarom is het belangrijk om ze regelmatig te reinigen om luchtverontreiniging te voorkomen.

3. Selectie van reinigingsproducten

Sommige reinigingsproducten stoten giftige vluchtige organische stoffen uit wanneer ze in contact komen met lucht. Om dit te vermijden, kies je beter voor gezonde reinigingsproducten. Kijk daarvoor goed naar de etiketten op de productverpakking. Een huishoudproduct met een eco-label zal minder invloed hebben op je gezondheid en het milieu.

4. Vermijd geparfumeerde producten

Ondanks wat men zou kunnen denken, zijn wierook en geurkaarsen schadelijk voor de kwaliteit van je binnenlucht. Bij de verbranding ervan komen namelijk luchtverontreinigende stoffen zoals benzeen of formaldehyde vrij, die bij een te hoge concentratie directe gevolgen hebben voor de luchtwegen en de gezondheid.

5. Het kiezen van meubilair

Een ander verrassend feit is dat je meubilair ook kan bijdragen aan de vermindering van de kwaliteit van je binnenlucht. Sommige van hun componenten (lijmen, materialen...) stoten schadelijke vluchtige organische stoffen uit. Daarom raden wij aan om opnieuw te kiezen voor goed gelabelde meubels.

Kies voor een lucht-luchtwarmtepomp met een luchtzuiveringsfilter!

Filtratiesystemen voor warmtepompen kunnen je helpen de luchtkwaliteit in huis aanzienlijk te verbeteren. Zo zijn sommige van onze producten al meer dan 10 jaar uitgerust met luchtzuiveringsfiltratiesystemen op basis van uitsluitend door onze ingenieurs ontwikkelde technologieën!

Dit is het geval met de Plasma Quad Plus filter die werkt als een elektrisch gordijn, waarbij gebruik wordt gemaakt van een ontlading om deeltjes in de lucht op te vangen en te neutraliseren. Geïntegreerd in de warmtepompen van de Diamond serie MSZ-LN, zuivert het de lucht door het vernietigen van:

✔️ 99% van bacteriën, virussen en schimmels,

✔️ 99,7% van stof en mijten,

✔️ 99% van fijne zwevende deeltjes (tot 30 keer kleiner dan de dikte van een menselijke haar),

✔️ en 98% van de allergenen zoals pollen en kattenhaar.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media