livios logo

Gezond binnenklimaat een koud kunstje met dit ventilatiesysteem

Eén ding is zeker: een gezond binnenklimaat creëren is belangrijk. Zeker als je weet dat de lucht dat je binnenshuis inademt tot vijf keer meer vervuild is dan de lucht buiten. Gewoon een raam openzetten is niet voldoende. Daarom kiest Robert Van Praet voor een ventilatiesysteem in zijn woning in Koksijde.

13536-NL

Een ventilatiesysteem dat automatisch het CO2-gehalte & de luchtvochtigheid regelt. Dat vind je hier

Foto Duco Ventilation & Sun Control

13536-NL

Een onzichtbaar systeem: de ventilatiebox is terug te vinden in de valse wand van het toilet.

Foto Duco Ventilation & Sun Control

13536-NL

Het systeem is fluisterstil en dus is een goede nachtrust gegarandeerd!

Foto Duco Ventilation & Sun Control

13536-NL

Door luchtdicht te bouwen is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties

Foto Duco Ventilation & Sun Control

13536-NL

Binnenlucht kan tot vijf keer meer vervuild zijn dan buitenlucht. Je binnenklimaat is belangrijk!

Foto Duco Ventilation & Sun Control

"Vroeger beschikten woningen al over een ventilatiesysteem avant la lettre", vertelt Dirk Stevens, Sales Manager bij Duco Ventilation & Sun Control. "De verse lucht kwam ongecontroleerd via spleten en kieren binnen. De vervuilde lucht verdween opnieuw op dezelfde manier. Vandaag de dag zitten we met goed geïsoleerde woningen en met een verbeterde luchtdichtheid vanwege bouwtechnieken. De bouwschil is als het ware een thermische ballon geworden."

Ventilatie regelt CO2-gehalte en luchtvochtigheid in huis

Omdat we nu zo goed isoleren en luchtdicht bouwen is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw en bij ingrijpende renovaties. Ook in de woning van Robert Van Praet te Koksijde is een slim ventilatiesysteem toegepast, dat automatisch het CO2-gehalte en de luchtvochtigheid regelt in huis. Van Praet: "Wij ademen CO2 uit, wat in feite een niet direct gevaarlijk gas is. Maar als je er te veel van binnenkrijgt, kun je last hebben van hoofdpijn, duizeligheid, aandachtsverlies … Daarenboven resulteert de aanwezigheid van vocht in huis vaak tot schimmel, wat aanleiding kan geven tot ziektes. Het gekozen ventilatiesysteem voorkomt dit scenario."

Vraaggestuurd natuurlijk ventilatiesysteem

De keuze is uitgegaan naar een vraaggestuurd natuurlijk ventilatiesyteem: de toevoer van verse lucht gebeurt via de elektronische toevoerroosters TronicVent, de afvoer gebeurt mechanisch via de ventilatie-unit DucoBox Focus.

"Met dit systeem is er geen tussenkomst van mijn kant nodig", vertelt Van Praet. "Dat klopt", beaamt Stevens. "Als de CO2-waarden oplopen, voeren de vocht- en CO2-regelkleppen van de DucoBox Focus de vervuilde lucht automatisch af. Met andere woorden: ventilatie gebeurt enkel waar en wanneer nodig én in de juiste hoeveelheid. Zodra het binnenklimaat opnieuw optimaal is, sluiten de regelkleppen zich automatisch. Zo wordt onnodige energieverspilling voorkomen en ben je als bewoner volledig op je gemak."

Onzichtbare plaatsing en onhoorbaar systeem

"Het fijne is bovendien dat we het ventilatiesysteem noch horen, noch zien", getuigt Van Praet. Wat voor mijn vrouw en ikzelf twee belangrijke factoren zijn. De ventilatieroosters bevinden zich onopvallend op het raamprofiel en de ventilatiebox is terug te vinden in de valse wand van het toilet. Stevens vult aan: "Ook akoestisch comfort is uitermate belangrijk en daar speelt het ventilatiesysteem op in met een akoestische bodemplaat, doppen … Op die manier is een fluisterstil systeem en dus een goede nachtrust gegarandeerd."

Meer weten? Lees hier verder.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10639-13536/duco-ventilation-sun-control/partnerberichten/gezond-binnenklimaat-een-koud-kunstje-met-dit-ventilatiesysteem/