livios logo

Energiezuinige ventilatie zorgt voor optimaal thermisch comfort in nieuw appartementencomplex

Een aangenaam wooncomfort koppelen aan moderne architectuur? Dat kan! Het nieuwbouwproject de Maalderij in Veurne levert het bewijs. Het ontwerp vormt een mix tussen architectonisch beton en houten constructies naar de hand van architectenbureau Govaert & Vanhoutte. Bouwheer Bernard Joye maakt er een erezaak van louter met kwalitatief hoogstaande partners in zee te gaan. Om een gezond binnenklimaat te creëren schakelt hij ventilatiespecialist Duco in.

Residentie de Maalderij bevindt zich op een prachtige locatie: langs de vaart met open zicht. Het project telt 7 ruime woonappartementen waarbij aan lichtinval de nodige aandacht werd besteed. De uitdaging bij het tekenen van de nieuwbouwplannen bestond erin om maximaal comfort te bieden aan alle bewoners van de meergezinswoning. De wooneenheden zijn uitgerust met zuidgerichte terrassen. Verhoogde plafonds zorgen voor een extra ruimtelijk gevoel. Installateur Johan Goens nam de technieken voor zijn rekening. Het installatiebedrijf voorzag het volledige appartementsgebouw van een natuurlijk ventilatiesysteem met zonesturing.

Optimaal thermisch comfort in elke ruimte

De toevoer van verse lucht door het zonale C-systeem van Duco zorgt voor een optimaal thermisch comfort in alle leefruimtes. “Een thermisch comfortabel binnenklimaat garanderen met een gezoneerd C-systeem in combinatie met lagetemperatuurverwarming lukt prima”, vertelt Jurgen Baudens, installateur bij Johan Goens. “Een C-systeem met zonesturing onderscheidt zich van een traditionele ventilatiebox door regeling op de luchtafvoer per ruimte. Een klassieke afvoerventilator voert in alle ruimtes op hetzelfde moment een vast debiet lucht af. Als lucht wordt afgevoerd, wordt via toevoerroosters dezelfde hoeveelheid buitenlucht de kamer ingetrokken. Aangezien een klassiek systeem – zelfs als deze is uitgerust met ruimtesensoren – steeds de hele woning ventileert, is er sprake van vrij hoge debieten. Zonaal ventileren leidt tot kleinere ventilatiehoeveelheden en dus minder ‘ventilatieverliezen’. Ook het verwarmingsgebruik wordt tot een minimum herleid. Het resultaat? Energiezuinige ventilatie en een optimaal thermisch comfort in alle leefruimtes.”

Toe- en afvoer in evenwicht

“In de Maalderij zijn de toe- en afvoer van lucht in alle ruimtes op elkaar afgestemd”, gaat Baudens verder. “Verse lucht komt gecontroleerd binnen via het elektronisch gestuurde raamrooster TronicVent. Op basis van CO2‑ en temperatuurmetingen door sensoren in het ventilatiesysteem wordt het ventilatierooster snel en automatisch open- en dicht gestuurd. Dit gebeurt enkel waar en wanneer nodig en volledig onzichtbaar. De DucoBox Focus zorgt voor zonale afvoer van vervuilde lucht. In de keuken, het gastentoilet en badkamer is de luchtvochtigheid graadmeter voor de luchtafvoer. In de slaap- en leefruimtes daarentegen is de CO2-concentratie de indicator voor luchtkwaliteit.” Zonaal ventileren betekent dus luchtkwaliteit op maat!

Graag meer info over dit project? Klik hier!


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10639-14562/duco-ventilation-sun-control/partnerberichten/energiezuinige-ventilatie-zorgt-voor-optimaal-thermisch-comfort-in-nieuw-appartementencomplex/