livios logo

3 tips om bewust en voordelig energie te gebruiken

In onze strijd tegen de opwarming van de aarde kiezen we naast duurzame energiebronnen ook meer en meer voor elektrificatie waarbij onze woningen en auto’s 100% op elektriciteit werken. Als we onze elektriciteit in de toekomst betaalbaar willen houden, moeten we wel bewuster omgaan met energie. Daarom geven we je alvast drie nuttige tips die je zullen helpen om je energieverbruik beter in kaart te brengen en je energiekost onder controle te houden.

Digitale meter

Bewuster omgaan met energie heeft enerzijds te maken met het verlagen van je verbruik en anderzijds met het tijdstip waarop je die energie verbruikt. Dat is helaas niet mogelijk met de huidige meters, dus besliste de overheid om de digitale meter te introduceren. Die houdt per kwartier je verbruiksgegevens bij en maakt een duidelijk onderscheid tussen wat je van het net haalt en wat je aan zonne-energie op het net injecteert.

Energiefactuur

Een Vlaams gezin betaalt jaarlijks gemiddeld 852 euro aan elektriciteit. Slechts 35% van dat bedrag zijn de kosten per kWh die worden opgewekt. Daarbij komen nog 45% distributiekosten en 20% btw-kosten en heffingen. Je energiefactuur is dus voor een heel groot stuk gerelateerd aan distributiekosten en net daar verandert er heel wat als gevolg van de digitale meter.

Jouw energiekost onder controle

Je energiekost onder controle houden in het veranderende energielandschap is niet altijd even gemakkelijk. Deze drie praktische tips helpen je alvast op weg.

1. Krijg inzicht in je energieverbruik en -productie

Wanneer je Niko Home Control aan je digitale meter koppelt, krijg je duidelijk inzicht in je energieverbruik en dankzij de koppeling met omvormers van SMA kan je ook informatie verzamelen over je energieproductie. Zo zie je niet alleen hoeveel energie je zonnepanelen opwekken, maar ook hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je terug op het net zet.

Daarnaast kan je via geconnecteerde stopcontacten en slimme stekkers ook het energieverbruik van je elektrische toestellen nagaan. Op die manier zie je wanneer er een overmatig of afwijkend verbruik is en kan je eventuele problemen snel oplossen.

2. Gebruik slimme alerts

Niko Home Control monitort je woning en apparaten 24/7 en stuurt je slimme alerts via de Niko Home app wanneer er zich een abnormaal elektriciteits- of gasverbruik voordoet. Zo voorkom je onaangename verrassingen op je energiefactuur. Verder ontvang je bij overproductie van je zonnepanelen een melding, zodat je op die momenten je verbruik kan aanpassen en bijvoorbeeld een aantal elektrische toestellen kan opstarten.

3. Consumeer meer eigen energie

Met behulp van Niko Home Control bepaal je eenvoudig waar en wanneer je zelfopgewekte energie wordt gebruikt. In de solar mode worden geconnecteerde toestellen automatisch geactiveerd als er meer zonne-energie wordt opgewekt. Met Niko Home Control verhoog je dus eenvoudig je zelfconsumptie en beperk je tegelijkertijd je distributiekosten. Het mooie is dat je zelfs niet thuis moet zijn om energie te besparen.

Wil je graag met behulp van Niko Home Control je energieverbruik optimaliseren? Ontdek dan alles wat je wil weten op de website van Niko of vind een erkend installateur die je meteen op weg kan helpen.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10698-14907/niko-home-control/partnerberichten/3-tips-om-bewust-en-voordelig-energie-te-gebruiken/