livios logo

Verwarmen én koelen? Het verschil tussen airco en een warmtepomp uitgelegd

Het hele jaar door genieten van een aangename binnentemperatuur is anno 2021 geen enkel probleem dankzij toepassingen zoals een warmtepomp of airco. Maar welke installatie kies je nu het beste om je woning zowel te koelen als te verwarmen? Dat helpen we je graag achterhalen door de verschillen tussen beide toe te lichten.

15578-NL

Een warmtepomp is een duurzaam verwarmingssysteem voor zowel nieuwbouw- als gerenoveerde woningen.

Foto ATLANTIC BELGIUM

15578-NL

Een aircosysteem dat zowel kan koelen als verwarmen? Dan spreken we van een lucht-luchtwarmtepomp.

Foto ATLANTIC BELGIUM

Verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam verwarmingssysteem voor zowel nieuwbouw- als gerenoveerde woningen. Met de warmte die de pomp uit de omgeving onttrekt kan je zowel je volledige woning als het sanitair water verwarmen. Dat gebeurt via de binnenunit die de warmte afgeeft aan de vloerverwarming, convectoren of radiotoren en het geïsoleerde opslagvat voor sanitair water. Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor een traditionele stookolie- of gasketel omdat de installatie enkel elektriciteit verbruikt om de pomp te laten functioneren.

Koelen met een warmtepomp

Naast verwarming kan je je warmtepomp ook gebruiken om je woning te koelen wanneer de buitentemperaturen oplopen. Dat gebeurt, afhankelijk van het type warmtepomp, op een actieve of passieve manier. Zo zal een lucht-waterwarmtepomp je woning actief koelen door de werking van de warmtepomp om te keren. In plaats van warmte uit de buitenomgeving te halen en die af te geven in de woning, onttrekt de pomp de warmte in huis en geeft die vervolgens af aan de buitenomgeving. Het water in de leidingen wordt dus gekoeld en niet verwarmd.

Wanneer je warmtepomp daarentegen zijn energie uit de bodem of het grondwater haalt, is er sprake van een passieve koeling. De koelte van de bodem of het water zal in dat geval het water in de leidingen afkoelen en de warmte uit je woning weer afgeven aan de buitenomgeving.

Klassieke airconditioning

Anders dan bij een warmtepomp wordt je woning met een klassieke airco gekoeld door middel van luchtverplaatsingen. Het toestel blaast gekoelde lucht naar binnen zodat die in de ruimte wordt verspreid. Een klassieke airco kan de lucht echter niet verwarmen en zal dus tijdens de meeste maanden van het jaar niet gebruikt kunnen worden.

Lucht-luchtwarmtepomp

Wil je een aircosysteem dat zowel kan koelen als verwarmen? Dan spreken we van een lucht-luchtwarmtepomp. Die zal doorgaans warmte uit de buitenlucht onttrekken en die vervolgens in de binnenruimtes afgeven. ’s Zomers wordt de werking omgekeerd. Dat wil zeggen dat de pomp de warmte van binnen naar buiten afvoert, terwijl de koelvloeistof in de andere richting werkt. 

Milieuvriendelijk verwarmen én koelen

Ben jij ook helemaal gewonnen voor de efficiënte en milieuvriendelijke werking van een warmtepomp om de temperatuur in jouw woning op een aangenaam peil te houden? Ontdek dan snel het gevarieerde aanbod warmtepompen van Atlantic en neem contact op met jouw dichtstbijzijnde Atlantic-installateur


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10714-15578/atlantic-belgium/partnerberichten/verwarmen-en-koelen-het-verschil-tussen-airco-en-een-warmtepomp-uitgelegd/