livios logo

Schilderen van muren en plafonds

Schilderen lijkt eenvoudig. Maar er zijn toch wel enkele dingen waarop je moet letten. Schilderen is meer dan verf verspreiden op een oppervlak. Caparol geeft je graag advies. Er zijn drie zaken waarmee je rekening moet houden.

14901-NL

Foto Caparol

14901-NL

Foto Caparol

14901-NL

Foto Caparol

1. De ondergrond

Verwijder alle loszittende deeltjes zoals oude verfresten, maar ook vuil en stof. Daarop hecht immers geen verf. Gebruik een plamuurmes of schuur ze weg. Kuiltjes of scheurtjes vul je op met plamuurmiddel. Ook daarvoor komt het plamuurmes van pas. Schuur het mooi vlak, anders blijf je het altijd zien. Wacht wel tot het plamuur goed droog en uitgehard is. Hoelang dat duurt, staat op de verpakking.

Het is aangeraden om een voorstrijklaag aan te brengen. Die vormt een prima hechtlaag voor de mooie kleur die je er daarna nog op wil zetten. Je verliest geen tijd als je een aangekleurd voorstrijkmiddel gebruikt en dit komt de dekkracht zeker ten goede.  

2. De verf

Glanzend, mat of zijdemat, dat is een vraag die altijd terugkomt. Hoe zit dat nu? Voor muren neem je best altijd matte of zijdematte verf. Hoe meer de verf glanst, hoe beter je oneffenheden of foutjes immers zal zien. Hou ook rekening met de te behandelen ruimte: voor een badkamer of een keuken wil je wellicht een ander effect dan voor de woon- of slaapkamer.

En dan een gouden raad: lees het TI, het Technische Informatieblad. Daar staat alles op: rol of borstel, of en hoe je de ondergrond specifiek moet voorbereiden, hoe lang de verf moet drogen, wanneer je een tweede laag moet aanbrengen, enz. Vele mensen lezen deze informatie niet. Dat is echt wel onvoorzichtig.

3. Het echte werk

Plak alles wat niet geverfd moet worden goed af. Gebruik daarvoor gepaste tape. Er zijn talloze soorten, voor elke ondergrond. Als je de verkeerde tape gebruikt, riskeer je dat hij verf doorlaat of schade aanbrengt bij het verwijderen. Laat je adviseren en neem misschien een foto van de te schilderen ruimte mee zodat je verfhandelaar een beter inzicht heeft.

Verwijder de tape in elk geval vóór de verf droog is. Anders heb je haast zeker schade. Breng afdekfolie aan op delen waar geen verf op mag komen. Welke rol of welke borstel je gebruikt is ook belangrijk. Er zijn er ook zoveel… Laat je ook hierover adviseren. Verwijder de afdekplaatjes van stopcontacten en schakelaars. Een kleine moeite en je zal later blij zijn dat je het gedaan hebt.

Verf eerst het plafond en daarna de muren. Zo vermijd je dat verf spat op de muren wanneer die al geverfd zijn. Werk kruiselings. Op een plafond dus bijvoorbeeld eerst van links naar rechts en dan van achteren naar voren. Zo vermijd je baanvorming en dekt de verf correct. Voor muren werk je best eerst verticaal, dan horizontaal (om de verf goed te verdelen) en ten slotte nog eens verticaal. Voor zowel muren als plafonds geldt: altijd nat in nat werken. Dat betekent dat overlappingen wel mogen, maar enkel zolang de verf nat is. Anders zie je mogelijks een aanzet. Vermijd tocht tijdens het verven. Na het verven mag je ventileren.

Te veel tips en adviezen?

Eigenlijk valt het wel mee, maar we hebben toch nog één heel belangrijke: vraag altijd advies als je twijfelt, dan doe je zeker niets verkeerd! De dealers van Caparol staan altijd voor je klaar.

12 dingen die je moet weten over schilderen


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10732-14901/caparol/partnerberichten/schilderen-van-muren-en-plafonds/