livios logo

Thuiswerkplek: hoe zit het met het licht?

Flexibel zijn met thuiswerken wordt steeds belangrijker waarbij de juiste inrichting van je thuiswerkplek cruciaal is. Waarschijnlijk heb je er nog niet bij stilgestaan, maar de verlichting bij je thuis is vaak heel anders dan op kantoor. De norm voor goed werklicht is 500 lux (de sterkte van het licht op het werkvlak). Hiermee kan je je goed concentreren en zijn de contrasten tussen je scherm en omgeving niet te groot. Vanuit de wet en de codex over het welzijn op het werk vanuit de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg is het volgende gesteld: "Werkplekken dienen zoveel mogelijk en voldoende natuurlijk te worden verlicht en ‘s nachts en overdag wanneer het daglicht niet volstaat op passende en voldoende wijze met kunstlicht te worden verlicht."

14790-NL

Solatube daglichtbuis voor meer daglicht op de werkplek

Foto Techcomlight

14790-NL

Plaats werkplekken dichter bij het raam als er klachten over te weinig licht

Foto Techcomlight

Thuis hebben we vaak vooral sfeerlicht en de lichtsterkte hiervan komt vaak niet hoger dan 200 lux! De meeste kamers hebben spotjes of één lamp in het midden van de kamer, waardoor je vaak in je eigen schaduw werkt of lastige reflecteringen in je scherm ziet.

Wat betekent dit voor je gezondheid?

  • Geïrriteerde ogen.
  • Droge ogen.
  • Spanningshoofdpijn.
  • Concentratieproblemen.
  • Slecht slapen.

Enkele tips

Onvoldoende licht en vooral daglicht doet dus heel veel en op de lange termijn komen hier serieuze klachten uit voort. De volgende maatregelen uit de regelgeving zorgen ervoor dat je voldoende licht op het werk hebt en er geen hinder van ondervindt:

  • Plaats werkplekken dichter bij het raam als er klachten over te weinig licht zijn en plaats ze verder van het raam af als er juist klachten zijn over spiegeling en verblinding door te veel daglicht.
  • Stel beeldschermwerkplekken zo op dat de kijkrichting parallel is aan het raam. Hierdoor kijkt men niet tegen het daglicht in (als het gezicht richting het raam gekeerd is) en valt het daglicht niet op het scherm (als de rug richting het raam gekeerd is).
  • Zorg in geval van beeldschermwerk voor geschikte zonwering die spiegelend daglicht kan tegenhouden. Voorbeelden zijn zonneschermen, jaloezieën en getint glas.
  • Las voldoende rustpauzes in bij werkzaamheden zonder veel daglicht en/of maak een kleine wandeling tussen door.

Voor de beste oplossingen kan je altijd terecht bij Techcomlight: schakel dé daglichtprofessional ins die jouw thuiswerkplek voorziet van het juiste daglicht!

Neem ook voor andere vragen contact met ons op.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10737-14790/techcomlight/partnerberichten/thuiswerkplek-hoe-zit-het-met-het-licht/