livios logo

Binnenkort een nieuwe woning? Stel de juiste prioriteiten!

Zoek je een woning om te kopen of te huren? Of sta je al op het punt te verhuizen? Een dikke proficiat! Al leven we ook wel met je mee... Want het zal ook jou ongetwijfeld nog wat werk, geld en keuzestress vergen om van die nieuwe woning je eigen nest te maken. Een likje verf, nieuw behangpapier en je eigen meubeltjes zorgen er natuurlijk al een beetje voor dat thuisgevoel. Maar mocht je ook al wat budget voorzien hebben voor iets betere renovatiewerken, lees dan zeker dit artikel, kwestie van de juiste prioriteiten te stellen bij je verbouwing.... 

Renoveren? Beschouw het als investeren! 

Veel mensen die verhuizen, denken in de eerste plaats aan nieuwe meubels, nieuw behang, nieuwe lampen of - veel duurder - een nieuwe badkamer of keuken. Dat is te begrijpen, want dat is iets wat je elke dag ziet of gebruikt. Maar je kan het niet echt beschouwen als een investering die rendeert.  

Als je echt verstandig wil investeren in je woning, dan zorg je ervoor dat je je woning zowel mooier als energiezuiniger maakt door bv. je dak te isoleren langs de binnenkant en de zolderruimte om te vormen tot bureau of hobbyruimte, door je vloeren niet alleen te bekleden maar meteen ook te isoleren, door je versleten ramen met enkel glas te vervangen door hoogrendementsbeglazing... Want dat zijn pas échte investeringen:

  • je investeert in meer comfort en gezonder binnenklimaat voor je woning,
  • je verdient je investering jaar na jaar terug via een lagere energiefactuur,
  • je zorgt ervoor dat je woning in waarde stijgt als je het later wil verkopen of verhuren,
  • je krijgt je investering direct al voor een deel terugbetaald dankzij de vele premies voor energiebesparende maatregelenen dankzij (en dit is nieuw sinds 2 juni 2018!), naast een korting op onroerende voorheffing, ook verlaagde registratierechten (6% i.p.v. 7%) en voor wie na aankoop van de enige gezinswoning binnen de 5 jaar een energetische renovatie (IER) uitvoert (concreet: stel dat je een woning koopt voor 300.000 euro, dan krijg je dus 3000 euro korting of extra renovatiebudget).

En dat alles zeker als je nu al renoveert conform de normen van morgen... Want als je renoveert, doe je het toch maar beter meteen goed, niet? 

Renoveer meteen beter en BENOveer! 

Renoveren conform de energie-eisen van 2050 noemt men 'BENOveren'. Kort gesteld staat 'BENOveren' voor 'beter renoveren'. 'Beter' in 2 betekenissen: 

  • 1. beter gepland en met de verschillende stappen in de juiste volgorde
  • 2. met betere energetische ambities (E60 als utieme BENOvatie-ambitie of - als je stapsgewijs BENOveert - met de verschillende BENOvatiestappen die aan verschillende BENOvatienormen beantwoorden).

Dat klinkt misschien moeilijk en duur. Maar dat is het echt niet. 

  • 1. Wie BENOveert, hoeft ten eerste niet het hele huis van A tot Z onder handen te nemen. Zolang je maar weet wat prioritair is en wat eventueel kan worden uitgesteld. Een chronologie die vaak wordt gevolgd, is eerst het dak , daarna de buitenmuren en het schrijnwerk , en vervolgens de vloer en de zogenaamde ‘technieken’ : verwarming en sanitair warm water, ventilatie, verlichting en elektriciteit. Maar ieder project heeft uiteraard zijn eigen aanpak, en vaak lopen er werken dooreen. Daarom raadt de overheid aan om aan de start van je BENOvatietraject een ‘masterplan’ of ‘renovatieadvies’ te laten opstellen door een architect, een algemene aannemer of een andere bouwdeskundige. Of stippel jouw ideale BENOvatietraject uit op www.mijnBENOvatie.be. 
  • 2. Wat die verschillende BENOvatienormen per BENOvatiestap betreft... Als je bv. van plan bent om je dak te isoleren, kost het echt niet zo veel meer om meteen 14 cm minerale wol isolatie te plaatsen of meteen 9 cm PU/PIR-isolatie te plaatsen, dan je te houden bij 8 cm bijvoorbeeld. De plaatsingskosten blijven immers dezelfde en isolatiemateriaal op zich is echt niet zo duur.  Bovendien is het vaak zo dat hoe beter je isoleert, hoe meer premies je kan krijgen. Op www.mijnBENOvatie.be leer je, voor elke BENOvatiestap, wat de BENOvatie-normen zijn die de overheid adviseert, hoe je daaraan kan beantwoorden en op welke premies de verschillende BENOvatiemaatregelen recht geven. 

Energiezuiniger maar ook mooier

Naast je comfortgevoel en je portemonnee, wil je oog na een BENOvatie natuurlijk ook wat. Vandaar dat mijnBENOvatie.be ook verschillende oplossingen voor dakbedekking , gevelbekleding , binnenmuurbekleding, afwerking van je zolder. ... bespreekt. 

Vraag het gratis magazine BENO aan

Nog meer inspiratie en informatie nodig over hoe je je BENOvatie het best aanpakt? Vraag dan het magazine BENO, een initiatief van tal van kleppers uit de Vlaamse verbouwsector, gratis aan. 

BENOmagazine geeft je tips & tricks om je verbouwkosten binnen de perken te houden, overloopt het de factoren die bijdragen tot de (on)gezondheid van een woning, en laat het je kennismaken met nieuwe BENOvatieoplossingen, -apps en -tools en met collega-verbouwers die al hebben geBENOveerd.

Het BENOmagazine gratis aanvragen kan via www.mijnBENOvatie.be > BENOmagazine

11626-N

Woning kopen, huren of verhuizen? Vraag het gratis magazine BENO aan en laat je inspireren.

Foto MijnBENOvatie.be

11626-N

Koop je een bestaande woning, denk dan op lange termijn en BENOveer ipv gewoon te renoveren.

Foto MijnBENOvatie.be

11626-N

BENOveren, da's in de eerste plaats de meest logische BENOvatievolgorde volgen

Foto MijnBENOvatie.be


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10742-11626/mijnbenovatiebe/partnerberichten/binnenkort-een-nieuwe-woning-stel-de-juiste-prioriteiten/