livios logo

Welke factoren bepalen de prijs en kwaliteit van laminaat?

Laminaat is al decennialang dé budgetvriendelijke optie voor wie op zoek is naar een authentieke houten vloer. Maar waarop moet je letten om de juiste keuze te maken binnen het brede gamma? Cassandra Pyck, productmanager laminaat bij BerryAlloc, legt uit.

13939-NL

Chateau - Chestnut White. Visgraat in je woning? Zoek niet verder!

Foto BerryAlloc

13939-NL

Glorious Small & Glorious XL - Gyant XL Dark Brown. Hier worden verschillende breedtes gecombineerd.

Foto BerryAlloc

13939-NL

Glorioux Mix 'n Match. Deze natuurgetrouwe design bestaat ook in andere plank formaten.

Foto BerryAlloc

13939-NL

Ocean Luxe - Canyon Natural. Ocean is de waterbestendige laminaatcollectie die net écht hout lijkt.

Foto BerryAlloc

Laminaat is hét budgetvriendelijke alternatief voor parket. Maar wat bepaalt de prijs en kwaliteit van je laminaat?

Wie laminaat koopt, kiest voor een houten vloer met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Veel mensen zien laminaat als een alternatief voor parket. En terecht. Kwalitatief laminaat benadert immers steeds meer de natuurlijke look van parket en is bovendien een stuk onderhoudsvriendelijker, slijt- en krasvaster én goedkoper. Laminaat is ook beter bestand tegen zonlicht.

 Hoeveel je betaalt voor laminaat hangt in grote mate af van 4 factoren:

  • de HDF-kern
  • de beschermende bovenlaag
  • het decor en type houtstructuur
  • het formaat van de planken

HDF: de kern van je laminaatvloer

Laminaat bestaat voor meer dan 90% uit een HDF-kern, kort voor ‘High Density Fibreboard’. De dikte en densiteit van die kern van geperste houtvezels en melaminehars is dan ook allesbepalend voor de kwaliteit van je vloer. Een HDF-kern met hoge densiteit zorgt voor een steviger kliksysteem (je vloer veert niet op en neer), verhoogt de vochtbestendigheid (je vloer zwelt niet op) en garandeert voor een goede akoestische demping van de vloer.

 De dikte van een laminaatvloer varieert van 6 tot 12 millimeter. Hoe dikker je laminaat, hoe dikker de HDF-kern die erin zit en hoe beter de kwaliteit. De prijs van je laminaat stijgt dus met de dikte van de planken – maar je krijgt ook meer waar voor je geld. Maar ook dunner laminaat kan kwalitatief zijn. Als de densiteit van de HDF-kern maar goed zit.

Bovenlaag: bescherming tegen schade

Naast de kern is ook de afwerking van je laminaat enorm belangrijk. De beschermende bovenlaag zorgt ervoor dat je vloer bestand is tegen zonlicht, vlekken, krassen en slijtage. Doordat die bovenlaag transparant is, blijft de decorlaag met houttekening – die eronder zit – zichtbaar.

De kwaliteit van de bovenlaag wordt aangeduid met een AC-score (Abrasion Class). Hoe hoger die AC-waarde, hoe slijtvaster je bovenlaag en hoe hoger de bescherming van je vloer. Daarnaast wordt laminaat ook opgedeeld in gebruiksklasses. Klasse 31 is het minimum voor een degelijke laminaatvloer. In ruimtes met veel verloop (woonkamer, gang, commerciële ruimtes …) kies je best voor een vloer van klasse 32 of 33. Bij intensief commercieel gebruik is HPL (High Pressure Laminate) de beste keuze.

Let op: goedkope laminaatvloeren bestaan vaak uit HDF van lage kwaliteit en hebben meestal een erg zwakke slijtlaag. Het resultaat is dan ook dat het kliksysteem niet erg sluitend is en de toplaag snel gaat slijten. Besteed dus zeker de nodige aandacht aan beide aspecten als je lang wil genieten van je laminaatvloer.

Design en structuur: realistischer dan ooit

Laminaatvloeren zijn de voorbije jaren sterk geëvolueerd en zijn nog amper te onderscheiden van echte houten vloeren. De designs op de decorlaag zijn tegenwoordig erg verfijnd en zijn vaak gebaseerd op scans van echte houten planken. De structuur van de laminaatplanken volgt de designs tot in het kleinste detail, waardoor je een erg realistisch effect krijgt. Alsof je een echte parketvloer in huis hebt gehaald.

Formaat: standaard, groot of klein

Ten slotte speelt ook het formaat van de planken een rol in de prijs die je betaalt voor je laminaat. De standaardafmeting van een plank is 1288 x 190 millimeter, maar er bestaan ook andere formaten. Grote planken – die zowel langer als breder zijn – geven een ruim gevoel aan je kamer. Kleine planken zijn dan weer ideaal om trendy motieven – zoals een visgraatmotief – in je kamer te leggen.

Planken met de standaardafmetingen zijn goedkoper dan speciale formaten. Maar grote of kleine planken geven je kamer een unieke look waarmee je de middelmaat overstijgt. Aan jou de keuze!

Laminaat van BerryAlloc: voor elk wat wils

BerryAlloc – de Belgische specialist in houten vloeren – beschikt over een breed gamma laminaat met verschillende collecties die variëren in kwaliteit en prijs. Zo biedt BerryAlloc de geschikte oplossing voor elke ruimte, van slaapkamer over badkamer tot keuken. Van de unieke Retro Chic-tegeldecors tot uiterst geraffineerde houtstructuren, van het Chateau-visgraatmotief tot de eindeloos lange Glorious-planken. Variatie troef dus, al loopt doorheen de verschillende collecties toch één rode draad: een zeer hoge kwaliteitsstandaard, die zich weerspiegelt in de levenslange garantie.

Ontdek alle laminaatcollecties van BerryAlloc.

Vind een winkel in je buurt.

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10752-13939/berryalloc/partnerberichten/welke-factoren-bepalen-de-prijs-en-kwaliteit-van-laminaat/