livios logo

Zelf je energie produceren? Zo haal je voordeel uit de digitale meter

Heb jij al een digitale energiemeter laten plaatsen? Netbeheerder Fluvius begon vorige maand met de uitrol van de nieuwe digitale elektriciteits- en gasmeters en installeert sindsdien 50.000 stuks per maand. Misschien ben je de komende jaren dus nog niet aan de beurt, maar over vijftien jaar heeft ieder Vlaams gezin er een in huis. Heb je zelf zonnepanelen? Dan installeert Fluvius voor eind 2022 gratis je nieuwe meter. Maar wat betekent zo’n meter voor jou als producent?

13120-NL

De overgang naar kleine lokale energienetten draait rond hernieuwbare energie en de opslag ervan.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

13120-NL

Heb je zelf zonnepanelen? Dan installeert Fluvius voor eind 2022 gratis je nieuwe digitale meter.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

13120-NL

Verbruik zoveel mogelijk van je eigen energie op het moment dat je zonnepanelen die opwekt.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

13120-NL

Door je energieverbruik en –injectie te sturen, kan Vlaanderen als gemeenschap energie besparen.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

Wat heb jij eraan?
Produceer je zelf energie met zonnepanelen en verbruik je niet alles zelf? Dan kan je je zelfopgewekte groene stroom injecteren op het net. Je digitale meter telt bovendien nog steeds terug. Wat je op het elektriciteitsnet zet, trekt de meter af van wat je van er af haalt. Aan je factuur verandert dus niets. Installeer je je zonnepanelen voor 1 januari 2021? Dan kan je de terugdraaiende teller nog vijftien jaar combineren met het huidige prosumententarief.* Opgelet: bouw je vanaf 2020 een nieuwe woning of heb je een nieuwe meter nodig? Dan kan je niet meer kiezen.

*De VREG is niet akkoord met deze regeling en heeft een gerechtelijke procedure aangespannen tegen de Vlaamse overheid. Krijgt de VREG gelijk? Dan betaal je gewoon voor de stroom die je verbruikt als je zonnepanelen niets produceren en krijg je (waarschijnlijk) een kleine vergoeding voor de stroom die je op het net injecteert.

Zo profiteer je optimaal
De truc om zo je digitale meter en zonnepanelen optimaal in te zetten? Verbruik zoveel mogelijk van je eigen energie op het moment dat je zonnepanelen die opwekt. Zo haal je minder elektriciteit van het net en liggen je distributiekosten dus lager. Lukt het je niet om je energie meteen te verbruiken? Dan is een thuisbatterij misschien wel iets voor jou. Zo sla je de energie die je niet meteen verbruikt op en zet je ze in wanneer het jou goed uitkomt. Sinds 1 augustus kan je bij de Vlaamse Overheid een premie aanvragen voor de aankoop van een thuisbatterij.

Ben je aan het (ver)bouwen en wil je je eigen energie opwekken? Bij Acasus kan je terecht voor al je (ver)bouwadvies.

Nog slimmer verbruiken? Met automatische sturing
De digitale meter levert je dus meteen voordelen op. Maar in de toekomst komen er daar nog bij: energieleveranciers en domoticafabrikanten kunnen nu namelijk nieuwe toepassingen en apps ontwikkelen waarmee je je energieverbruik slim kan sturen. Met automatische sturing koelt, verwarmt en ventileert je woning zichzelf zonder dat jij iets moet doen. Je bespaart een hoop op je energiefactuur én maakt je woning duurzamer. Het voordeel dat je hebt, is zo zelfs groter dan dat van een perfect geïsoleerde woning.

Voor ieders toekomst
En daar houdt het niet op: de digitale elektriciteits- en gasmeters spelen een belangrijke rol in de energietransitie van onze samenleving. De overgang naar kleine lokale energienetten of Local Energy Communities draait helemaal rond hernieuwbare energie en de opslag ervan. Door je energieverbruik en –injectie te sturen, kan Vlaanderen als gemeenschap energie besparen, hernieuwbare energie beter integreren en de CO2-uitstoot verminderen.

Je energie optimaal opwekken en verbruiken? Vul hier een aanvraagformulier in voor gericht (ver)bouwadvies van Acasus.


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10753-13120/acasus--onafhankelijk-bouwadvies/partnerberichten/zelf-je-energie-produceren-zo-haal-je-voordeel-uit-de-digitale-meter/