livios logo

Ga jij verbouwen? Trap niet in deze valkuilen

Voldoet jouw woning al aan de eisen van het Renovatiepact? De Vlaamse overheid wil dat tegen 2050 iedere woning even energiezuinig is als een nieuwbouwwoning van vandaag. Maar door je woning nu al volgens die eisen te renoveren en je E-peil te verlagen, doe je alleen maar je voordeel. Zo bespaar je meteen op je energiefactuur, stijgt de verkoopwaarde en het comfort van je woning en kan je nog tientallen jaren op je beide oren slapen. Klaar om te beginnen? Ontdek hier enkele aandachtspunten en de valkuilen die je best vermijdt.

13363-NL

Door je woning nu al volgens de eisen van 2050 te renoveren, doe je alleen maar je voordeel.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

13363-NL

Denk eraan dat slopen en heropbouwen een zwaardere impact heeft op het milieu dan renoveren.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

13363-NL

Is je woning al wat ouder? Hou dan rekening met een aantal kantelpunten in de bouwgeschiedenis.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

13363-NL

Je woning energiezuinig renoveren? Dan is ook de volgorde waarin je de werken uitvoert van belang.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

Wanneer een totaalrenovatie?
Je kan je woning zo renoveren dat die dezelfde energieprestatie behaalt als een duurzame nieuwbouw, maar het kost je ook evenveel. Overweeg je een heropbouw om energie te besparen? Hou er dan rekening mee dat slopen en heropbouwen een zwaardere impact heeft op het milieu dan een renovatie en dat je door al die nieuwe materialen ook veel energie verbruikt.

Een grondige renovatie is dus vaak een betere optie. Als de algemene kwaliteit van je woning echt te wensen overlaat, ga ja natuurlijk wel best voor een heropbouw. Bijvoorbeeld als je last hebt van ernstige vocht- of stabiliteitsproblemen. Door circulair te bouwen, kan je de impact op het milieu wel verlagen. Bijvoorbeeld door demonteerbaar te bouwen, materialen te hergebruiken en tapes, sprays en lijmen zoveel mogelijk te vermijden.

Wil je weten wat voor jou de beste optie is? Acasus geeft je het juiste verbouwadvies.

Let op het bouwjaar
Is je woning al verschillende decennia oud? Dan hou je best rekening met een aantal kantelpunten in de bouwgeschiedenis. Zo deed rond 1950 de spouwmuur zijn intrede in de Vlaamse woningen. Dateert je woning van die periode of later? Dan is het zeker nuttig om spouwmuurisolatie te overwegen.

Wil je je vloer isoleren en van vloerverwarming voorzien? Dan kan de betonnen vloerplaat voor problemen zorgen. Goed nieuws als je woning van voor 1970 dateert: de kans is groot dat je over een erg lichte vloerplaat beschikt die je makkelijk kan uitbreken. In een woning van 1980 of later moet je waarschijnlijk het zwaar geschut bovenhalen.

Opgelet: Deze kantelpunten zijn algemene trends. Het kan zijn dat jouw woning al eerder of pas later ‘mee’ was. Richt je dus niet alleen op het bouwjaar van je woning.

Werk in de juiste volgorde
Wil je je woning energiezuinig renoveren? Dan is ook de volgorde waarin je de werken uitvoert van belang. Beginnen met je nieuwe keuken of badkamer is bijvoorbeeld geen goed idee. Zelfs een verwarmingssysteem op hernieuwbare energie is niet verstandig als je woning niet goed geïsoleerd is: het levert je alleen een hogere energiefactuur op.

Je begint dan ook best met isoleren, en dan vooral je dak of zoldervloer. Door een slecht geïsoleerd dak kan tot 30% van de warmte in je woning ontsnappen. De volgende stap is de isolatie van je muren en vloer en (drie)dubbele beglazing plaatsen. Pas daarna komen je verwarmingstechnieken aan de beurt, je keuken en badkamer doe je als laatste.

Weet je niet hoe te beginnen aan je verbouwproject? Acasus zet je op de goede weg.

Voor al je kleinere vragen kan je snel terecht bij ons adviesloket.

13 dingen die je moet weten over totaalrenovatie


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10753-13363/acasus-onafhankelijk-bouwadvies/partnerberichten/ga-jij-verbouwen-trap-niet-in-deze-valkuilen/