livios logo

Een huis voor de rest van je leven? Zo (ver)bouw je toekomstproof

Wist je dat 40% van al het afval in Vlaanderen uit de bouwsector komt? En dat 8% van de wereldwijde CO2 uitstoot te wijten is aan de productie van cement? Als je je binnenkort aan een (ver)bouwproject waagt, is het dus belangrijk om de ecologische voetafdruk van je bouwmaterialen zo laag mogelijk te houden. Hoe je dat doet? Door circulair te bouwen: gebruik met andere woorden zoveel mogelijk materialen die al aan hun tweede leven toe zijn, of die achteraf hergebruikt, gerecycleerd of gecomposteerd kunnen worden.

13859-NL

Door circulair te bouwen, hou je de ecologische voetafdruk van je bouwmaterialen zo laag mogelijk.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

13859-NL

Voor je ruwbouw kan je bijvoorbeeld hergebruikte, gerecycleerde of herbruikbare materialen inzetten.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

13859-NL

Verleng de levensduur van je materialen en zorg ervoor dat je het afval op de bouwwerf beperkt.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

13859-NL

Door woonmodules te plaatsen en weg te halen, beschik je exact over de ruimte die je nodig hebt.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

Verklein de afvalberg

Door circulair te bouwen, blijven alle onderdelen, producten en materialen waarmee je dat doet zo lang mogelijk in de omloop. Je verlengt dus hun levensloop en zorgt er zo mee voor dat de afvalberg verkleint. Als je daar ook belang aan wil hechten in jouw (ver)bouwproject, overleg je best met je architect en andere bouwadviseurs welke materialen daarvoor geschikt zijn. Maar je kan ook zelf een duit in het zakje doen, bijvoorbeeld door stevige meubels te kopen die lang meegaan of voor een mooi tweedehands exemplaar te kiezen.

Nieuwe bestemming

Je kan natuurlijk nog veel verder gaan. Bijvoorbeeld door ook je ruwbouw met circulaire producten in te kleden. Denk maar aan skeletbouw, gerecycleerde bakstenen, isolatiematerialen en zelfs bestaande radiatoren. Ga je liever met nieuwe onderdelen te werk? Kies dan zeker voor kwaliteitsvolle materialen zonder schadelijke stoffen die demonteerbaar zijn en achteraf in een ander (ver)bouwproject hergebruikt kunnen worden. Zorg er bovendien voor dat je het afval op de bouwwerf beperkt. Van sommige materialen, zoals isolatie en bouwblokken, kan je het propere snijafval door de producent eraf laten halen, zodat ze het in nieuwe materialen kunnen verwerken.

Circulair én modulair

Wil je nog meer bijdragen aan de circulaire economie? (Ver)bouw dan slim door op voorhand stil te staan bij de ruimte die je nodig hebt in de verschillende fases van je leven. Gebruik bijvoorbeeld demonteerbare muren op je bovenverdieping. Ideaal om kinderkamers mee af te bakenen. Als je de muren niet meer nodig hebt, kan je ze gewoon weer verkopen. Er bestaan trouwens ook al demonteer- en herbruikbare isolatiepanelen. Je kan zelfs volledige woonruimtes op die manier inplannen: door woonmodules te plaatsen en weer weg te halen naargelang je behoeften, beschik je altijd exact over de ruimte die je nodig hebt. Niet meer en niet minder. Zo kan je je woning zelfs een pak efficiënter verwarmen.

Terug naar de natuur

Moet je je materialen dan per se een nieuw leven kunnen geven? Nee hoor: zolang ze achteraf maar niet op de afvalberg belanden. Dat doe je door composteerbare of biologisch afbreekbare materialen te gebruiken: die komen na hun levensloop terug in de natuur terecht. Daar kunnen fabrikanten ze eventueel nog altijd recupereren en voor een nieuw product gebruiken zonder daarvoor nieuwe grondstoffen aan te boren.

Wil jij ook circulair (ver)bouwen? Voor onafhankelijk advies kan je bij Acasus terecht.

13 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10753-13859/acasus-onafhankelijk-bouwadvies/partnerberichten/een-huis-voor-de-rest-van-je-leven-zo-ver-bouw-je-toekomstproof/