livios logo

Je huis klimaatbestendig maken? Hierop moet je letten

Door de klimaatverandering behoren hittegolven en wateroverlast steeds meer tot de orde van de dag. Hoe je je daar tegen kan wapenen? Met een klimaatbestendige woning. Die is compact en slim gebouwd op de juiste plaats en volgens circulaire principes. Het doel is dat er zowel tijdens de (ver)bouwwerken als in het gebruik van je woning zo weinig mogelijk CO2 vrijkomt: zo blijft je impact op het klimaat beperkt. Ontdek hier hoe je dat aanpakt.

14273-NL

Verharding hou je het best beperkt: die slaat zonnewarmte op en geeft die nadien ook weer af.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

14273-NL

Werk met een dakoversteek: die houdt de zomerzon buiten, maar laat de winterzon binnen.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

14273-NL

Wil je klimaatbestendig wonen? Dan begin je best met de juiste plaats én de ruimte die je inneemt.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

14273-NL

Grijs en regenwater kan je op verschillende manieren recupereren en hergebruiken.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

De juiste plaats en ruimte
Wil je klimaatbestendig wonen? Dan begin je best met de juiste plaats én de ruimte die je inneemt. Als je te afgelegen woont, ben je veel te afhankelijk van je auto en werk je de klimaatverandering en alle gevolgen ervan mee in de hand. En een vrijstaande woning met zonnepanelen, een warmtepomp en buitenzwembad helpt jou misschien om een hittegolf te trotseren, maar daarom is dat nog niet duurzaam. Zo’n woning neemt namelijk te veel kostbare ruimte in beslag ten koste van water en groen, die een verkoelend effect hebben op de hele omgeving. Een airco lijkt misschien een goede oplossing, maar ook die zorgt voor meer energieverbruik en een hogere CO2-uitstoot. Beter voorkomen dan genezen dus!

Hou de hitte buiten
Maar hoe hou je je woning dan koel? Probeer op je oostelijk, westelijk en zeker je zuidelijk gerichte ramen in eerste instantie met een dakoversteek te werken. Die houdt de zomerzon buiten, maar laat de winterzon binnen. Lukt dat niet? Dan kan je rolluiken of screens installeren of een paar bomen op strategische plaatsen planten. Hoe meer schaduw in je tuin, hoe koeler je het daar trouwens hebt. Ook de verharding hou je het best beperkt: die slaat zonnewarmte op en geeft die nadien ook weer af. Je terras niet groter maken dan nodig is dus de boodschap. Maar ook door lichte materiaalkleuren te kiezen en delen van je gevel te bedekken met klimplanten, hou je heel wat warmte op afstand. Bovendien bevorder je zo de biodiversiteit in je thuisomgeving: bomen, planten en dieren lijden net zoveel onder de klimaatverandering als wij.

Kan je de warmte toch niet buiten houden? Ga dan voor passieve koeling met een grond-waterwarmtepomp. Zo’n installatie verbruikt veel minder energie dan een aircosysteem.

Omgaan met de droogte en wateroverlast
Drinkwater verspillen is nooit een goed idee. Om te vermijden dat we tijdens hittegolven in de problemen komen, is het belangrijk om heel het jaar door zuinig met water om te springen. Probeer daarom zoveel mogelijk regenwater te recupereren met een regenwaterput. Dat water kan je gebruiken voor je sanitaire voorzieningen, in je tuin, om mee schoon te maken en om je auto te wassen. Ook daarom is het belangrijk om de verharding in je tuin te beperken: zo dringt het regenwater maximaal de grond in en kan je omgeving zich beter wapenen tegen hittegolven en langdurige droogteperiodes. Bovendien help je zo onze grondwaterreserves en drinkwatervoorraad opnieuw aan te vullen en vermijd je wateroverlast. Ook grijs water kan je op verschillende manieren recupereren en hergebruiken.

Wil jij ook klimaatbestendig wonen? Voor tips en advies kan je bij Acasus terecht.

13 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10753-14273/acasus-onafhankelijk-bouwadvies/partnerberichten/je-huis-klimaatbestendig-maken-hierop-moet-je-letten/