livios logo

Goedkoop en milieuvriendelijk wonen? Maak kennis met deze alternatieve vormen

Ben jij van plan om je eigen stekje te bouwen of renoveren? Om je ecologische voetafdruk te beperken, is het belangrijk om efficiënt en compact te bouwen. Dat kan je trouwens makkelijk doen zonder dat je aan comfort hoeft in te boeten. Hoe je dat doet? Kies voor een alternatieve woonvorm. De kans is zelfs groot dat je zo een flinke duit bespaart!

14353-NL

Als single of klein gezin heb je veel minder plaats nodig dan je denkt om in alle comfort te leven.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

14353-NL

Vertrek je vanuit het idee van een alternatieve woonvorm? Dan zit je in principe al goed.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

14353-NL

Tiny houses zijn het toonbeeld van compactheid door de kleine oppervlakte die ze innemen.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

14353-NL

In een cohousingproject win je vooral plaats door verschillende leefruimtes te delen, zoals de tuin.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

14353-NL

Hou je het liever traditioneler? Dan kan je hamsterhuren of aankloppen bij een Community Land Trust.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

Wat heb je nodig?

Hoe begin je aan een compact en alternatief woonproject? Eerst en vooral door op voorhand goed stil te staan bij je woonnoden en wat er nu echt belangrijk is in jouw thuisbasis. Als single of klein gezin heb je veel minder plaats nodig dan je denkt om in alle comfort te kunnen leven. Maar hoe je dat precies invult, is natuurlijk afhankelijk van heel wat factoren. Kan je zelf door het bos de bomen niet meer zien? Voor onafhankelijk (ver)bouwadvies kan je bij Acasus terecht. Onze bouwadviseurs overlopen samen met jou de plannen en kijken waar je nog winst kan boeken op vlak van comfort en budget.

Compact en voordelig

Vertrek je vanuit het idee van een alternatieve woonvorm? Dan zit je in principe al goed. De meeste alternatieve woonvormen zijn namelijk net gericht op compact en efficiënt wonen en het delen van ruimtes. Tiny houses zijn het toonbeeld van compactheid door de kleine oppervlakte die ze innemen, in een cohousingproject win je vooral plaats door verschillende leefruimtes te delen, zoals de keuken, een ontspanningsruimte en de tuin. Ook kangoeroe- en modulaire woningen waar je je hele leven kan wonen, zijn duurzaam en toekomstgericht. Een bijkomend voordeel is dat zulke woonvormen vaak goedkoper zijn dan een traditioneel huis of appartement.

Budgetvriendelijke vormen

Hou je het liever wat traditioneler, maar beschik je niet over een groot budget? Dan hoef je je woondroom zeker niet op te bergen. Je kan bijvoorbeeld aankloppen bij een Community Land Trust of CLT. Die bouwen nieuwe woningen die jij kan kopen, maar omdat de grond eigendom blijft van de CLT, ligt de aankoopprijs een pak lager. Maandelijks betaal je dan nog een klein bedrag om de grond te huren. Ook hamsterhuren is een mogelijkheid. Je huurt dan een huis met aankoopoptie die je tot een vooraf vastgelegd moment kan lichten. De huur die je op dat moment al hebt betaald, wordt afgetrokken van de aankoopprijs. Zo investeer je meteen in je eigen woning zonder dat je geld verliest aan huur.

De bisbeurs gaat in 2020 niet door. Maar vanaf 1 oktober kan je wel voor onafhankelijk bouwadvies terecht in het gloednieuwe provinciale centrum voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren in Veurne.

Kan jij nog wat advies gebruiken voor je (ver)bouwproject? Maak een afspraak op acasus.be.


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10753-14353/acasus--onafhankelijk-bouwadvies/partnerberichten/goedkoop-en-milieuvriendelijk-wonen-maak-kennis-met-deze-alternatieve-vormen/