Duurzaam en energiezuinig wonen: is bijna-energieneutraal wel de oplossing?

Begin jij binnenkort aan een nieuwbouw of totaalrenovatie? Dan zijn er heel wat normen en regels waaraan je moet voldoen. Een daarvan is de BEN-norm, wat zoveel betekent als bijna energieneutraal (ver)bouwen en wonen. Het enige wat daarvoor nodig is? Aan de EPB-eisen voldoen en een E-peil van minder dan E30 behalen. Maar is dat wel genoeg?

Verkeerde focus

Omdat de focus op die E30 ligt, is het verleidelijk om te denken dat je sowieso goed zit met een huis dat aan die norm voldoet. Dat is ook logisch, want het is de overheid die het zo promoot. Haal je de E30 norm en krijg je het BEN-label? Dan krijg je een korting op het kadastraal inkomen. Maar net daardoor word je in de verleiding gebracht om vooral rekening te houden met het financiële voordeel in plaats van met het milieu en klimaat. Bouw je BEN? Dan ligt de focus vooral op de energie die je verbruikt eens je in je nieuwe huis woont. Maar de milieu-impact van je woonlocatie, de bouwmaterialen en het bouwproces zelf verdienen minstens evenveel aandacht.

Stappenplan voor duurzaam bouwen

Bij Acasus beginnen we in ons stappenplan voor duurzaam bouwen daarom altijd met de locatie en de grootte van je toekomstige woning. Om aan de BEN-norm te voldoen, spelen die factoren geen rol. Een eengezinswoning met een oppervlakte van 375 m² die midden in de natuur en ver van de stad, het openbaar vervoer en alle voorzieningen ligt, kan perfect een BEN-woning zijn. Maar dan moet je wel voor bijna elke verplaatsing de auto nemen en wordt het milieu toch nog zwaar belast. Bovendien heb je voor een grotere woning meer materialen en dus ook meer energie nodig. Is dat de definitie van energieneutraal?

Meer aandacht voor bouwmaterialen

Maar het gaat nog verder dan dat. Wil je BEN bouwen? Dan mag je eender welke bouwmaterialen gebruiken, ongeacht de milieu-impact en de energie die het kost om ze te produceren. Voor alle duidelijkheid: BEN bouwen is niet slecht. We zijn alleen bezorgd dat jij als (ver)bouwer niet goed wordt geïnformeerd en daardoor niet het onderste uit de kan kan halen op vlak van energiezuinigheid.

Om het met een extreem voorbeeld te stellen: een vrijstaande betonnen woning van 300 m² groot die je isoleert met PUR en voorziet van een warmtepomp uit Japan en zonnepanelen uit China kan een BEN-woning zijn. Maar dat beschouwen we bij Acasus niet als energieneutraal. Wil je echt van een duurzame woning genieten? Dan is het belangrijk dat je ook rekening houdt met de locatie, de ruimte die je inneemt en de materialen die je gebruikt. Als onafhankelijk adviesbureau voor duurzaam bouwen helpen wij je graag op weg.

Wil jij levenslang van een duurzame en energiezuinige woning genieten? Vraag hier je onafhankelijk bouwadvies aan.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media