livios logo

Slim en toekomstgericht (ver)bouwen? Zo pak je het aan

Wil jij je huis of appartement zo (ver)bouwen dat je helemaal klaar bent voor de toekomst? Dan is het belangrijk om je project van de eerste keer goed aan te pakken en dus doordacht te werk te gaan. Zowel het bouwsysteem dat je kiest als de materialen die je gebruikt spelen daar een aanzienlijke rol in. De beste manier om het slim aan te pakken? Hou altijd het circulaire principe in je achterhoofd. Ontdek hier waarop je moet letten.

14714-NL

Het doel van circulair bouwen? Zoveel mogelijk materialen in omloop en van de afvalberg houden.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

14714-NL

Bouw je circulair? Dan kan je op heel wat voordelen rekenen, zowel voor jezelf als voor het milieu.

Foto Acasus - onafhankelijk bouwadvies

In omloop houden

Het doel van circulair bouwen? Simpel: zoveel mogelijk (bouw)materialen in omloop houden en vermijden dat ze op de afvalberg belanden, zoals nu wel nog vaak het geval is. Concreet doe je dat met materialen die enerzijds hergebruikt of herbruikbaar en anderzijds gerecycleerd, recycleerbaar of biologisch afbreekbaar zijn. Ook is het de bedoeling om lichtbeschadigde materialen eerder te herstellen dan ze zomaar weg te gooien. Een tweede aspect van circulair bouwen is werken met een flexibel, demonteerbaar en dus aanpasbaar woningontwerp waarin één kamer verschillende functies kan bekleden.

Tip: Op zoek naar handelaars in circulaire materialen? Hier vind je een handig overzicht.

Positieve impact

Bouw je circulair? Dan kan je op heel wat voordelen rekenen, zowel voor jezelf als voor het milieu. Door bestaande materialen een tweede leven te geven, omzeil je om te beginnen het gebruik van nieuwe grondstoffen, het productieproces dat aan een afgewerkt product voorafgaat en alle CO2-uitstoot die daarbij komt kijken. Bovendien komen hergebruikte materialen vaker van bij jou in de buurt, wat heel wat transport(kosten) uitspaart. Voor de bouw van een traditionele woning is er ook veel meer water en cement nodig. En wist je dat cement verantwoordelijk is voor een groot deel van de wereldwijde CO2-uitstoot?

Zo begin je eraan

Ben je van plan om zelf zo circulair mogelijk te (ver)bouwen? Goed begin! Het gewenste resultaat bereik je door jezelf op voorhand een aantal basisvragen te stellen over je project. Kies je bijvoorbeeld voor traditionele bouwmaterialen, zoals zand, cement en beton? Of ga je voor hernieuwbare materialen die zuurstof produceren en CO2 opslaan, zoals pakweg hout, stro of hennep? En kies je voor een zwaar, vochtig en traditioneel bouwsysteem of draagt een lichte, droge en aanpasbare houtskeletbouw je voorkeur weg? Zolang je rekening houdt met demonteerbaarheid, is ook een klassieke nieuwbouw trouwens een goede keuze!

Bezint eer je begint

Wil je slim bouwen en weet je niet wat je met bovenstaande vragen moet aanvangen? Begin dan niet halsoverkop aan je project, maar win eerst informatie in bij een professional. Zo kan je bij Acasus terecht voor al je onafhankelijk (ver)bouwadvies, ook als je circulair wil bouwen. Eind 2020 opende ook ons nieuwe centrum in Veurne, waar je een tentoonstelling over duurzaam wonen en circulair bouwen kan bezoeken.

Duurzaam en toekomstgericht bouwen? Acasus zet je op de goede weg.

13 dingen die je moet weten over verbouwpartners


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10753-14714/acasus--onafhankelijk-bouwadvies/partnerberichten/slim-en-toekomstgericht-ver-bouwen-zo-pak-je-het-aan/