livios logo

Samenwerken met een sleutel-op-de-deur firma? 5 zaken waar je rekening mee moet houden

Je hebt eindelijk dat ideale stuk bouwgrond gevonden of een bestaande woning en je kan gaan uitkijken naar een bouwpartner of verschillende partijen om je woning te laten bouwen of verbouwen. Hoe pak je dat aan? Kies je voor afzonderlijke partijen zoals je eigen architect, een aannemer voor de ruwbouw, een dakwerker, een leverancier voor de ramen, een elektricien, … of ga je in zee met een sleutel-op-de-deur firma voor het (ver)bouwen van je thuis? Hieronder geven we 5 aandachtspuntjes mee:

  1. Controle van de werken en uitvoering

Je kan je bouwproces volledig opsplitsen en elk deel afzonderlijk gaan uitbesteden aan verschillende aannemers. Hiermee heb je de keuze van de partijen helemaal zelf in de hand en betaal je geen extra marges aan totaalaannemers voor de coördinatie van de werken. Het grote nadeel van deze aanpak is echter dat je de coördinatie van alle opeenvolgende werken in je woning zelf zal moeten opvolgen, wat niet evident is. Kleinere aannemers zijn vakmensen die goed zijn in hun vak, maar vaak administratief of communicatief niet sterk staan. Prijsoffertes, planningen of antwoord op je vragen krijgen is vaak een werk van lange adem. Doordat je eenmalig met deze partijen samenwerkt heb je ook weinig slagkracht om deze mensen aan te sporen vaart achter de zaken te zetten.

  1. Je bouwwerken zelf coördineren is goedkoper en sneller

Het klopt dat je, indien je de werken vastlegt bij individuele aannemers, de kostprijs kan drukken van je woning. Hier zit echter een grote maar. Aansluitend op het vorige puntje, kan het gebrek aan medewerking en expertise van verschillende partijen uiteindelijk wel veel geld kosten. Los van de tijd die jezelf extra in de coördinatie moet steken (naast werk, gezin, vrije tijd, …) kan de vertraging van 1 aannemer een enorme kettingreactie veroorzaken. De opleverdatum kan dan snel maanden tot een half jaar opschuiven. Een periode waarin jij zonder woning zit of extra huur moet betalen. Deze kost overstijgt al snel de meerprijs die je zou betalen voor de coördinatie van de bouw van je woning.

  1. Vrije keuze van architect

Het kiezen van een goede architect is niet altijd simpel. Hij of zij staat namelijk in voor het op punt zetten van jouw ideale ontwerp en hierna voor een goede opvolging van de werken. Indien je opteert voor een SOD-firma argumenteren veel sceptici dat je hier geen vrije keuze van architect hebt en deze persoon niet onafhankelijk optreedt, m.a.w. hij/zij zou de mogelijke tekortkomingen van de bouwfirma verdoezelen. Maar is dit zo? Bedenk even dat zowel de bouwfirma en de architect beide tien jaar aansprakelijk blijven voor bouwgebreken. Je zou als architect dan niet erg slim zijn om andermans fouten proberen weg te steken. Je draait er naderhand zelf mee voor op. De reden waarom veel SOD-firma’s voor een eigen architect kiezen is de vlotte samenwerking, wat het bouwproces alleen maar ten goede komt. Er bestaan trouwens ook voldoende SOD-bedrijven waar een samenwerking met een architect naar keuze wel mogelijk is. Informeer hier zeker naar als je overweegt om met een totaalpartner in zee te gaan.

https://www.hustingsbouw.be/op-maat-van-ruwbouw-tot-sleutel-op-de-deur

  1. Garanties en de wet Breyne

De woningbouwwet of de wet-Breyne werd in 1971 in het leven geroepen om particulieren te beschermen tegen faillissementen van bouwfirma’s waarbij talloze mensen hun zuurverdiende centen in een mum van tijd kwijt waren en in een regelrechte nachtmerrie belandden. Sindsdien is iedere totaalaannemer verplicht om te werken volgens de wet-Breyne als ze met voorschotten werken. Op deze manier ben je zeker dat je mogelijk faillissement van een aannemer geen financieel drama wordt tijdens de bouw van je huis. Belangrijk hierbij is om na te gaan dat de aannemer zijn borg tijdig stelt vooraleer je een eerst betaling uitvoert. Weet hierbij wel dat een bouwpartner slechts verplicht is tot het stellen van zo’n waarborg indien ze voor jou een volledig bewoonbare woonst afleveren. Ga je dus bepaalde zaken van je woning zelf uitvoeren of haal je deze uit de aanneming, zoals de keuken of de sanitaire toestellen, dan is de aannemer volgens de wet niet meer verplicht een waarborg te stellen. Je hebt dus de beste garanties indien je met één totaalpartner werkt. Ook zo mocht er onverhoopt achteraf een bouwgebrek voorvallen. Met één aansprekingspunt weet je onmiddellijk tot wie je je moet wenden. Heb je contracten afgesloten met verschillende aannemers, is de kans groot dat je van het kastje naar de muur gestuurd zal worden van zodra er problemen opduiken.

  1. Malafide bouwfirma’s

Geen zin om je hele (ver)bouwproces zelf te regelen en vertrouw je de werken toe aan een SOD-firma, wees dan voorzichtig met wie je in zee gaat. Gelukkig is het gros van de malafide aannemers de afgelopen jaren uitgeroeid. De meeste SOD-firma’s zijn degelijke firma’s die kwaliteit en een vlotte uitvoering hoog in het vaandel dragen. Bij deze enkele tips hoe je het kaf van het koren kan scheiden.

  • Hoe lang bestaat het bedrijf? Dat geeft al een goede indicatie van de kwaliteit van hun werken.
  • Wie zit achter het bedrijf? Heb je contact met de bedrijfsleiding zelf of zie je enkel verkopers of bouwadviseurs?
  • Vraag referenties en check de eventuele reviews op het web. Vraag of je eerdere werken eens mag gaan bekijken en of je eerdere klanten mag contacteren.
  • Geregistreerd en erkend aannemer: Heeft de firma een erkenning als aannemer en zijn ze geregistreerd? Onlangs werd de vestigingswet voor bouwfirma’s en aannemers opgeheven, maar een degelijk bedrijf heeft geen probleem met zich te laten registreren of erkennen.

https://www.hustingsbouw.be/het-verhaal-van-bouwbedrijf-hustings

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10755-13200/hustings-bouwgroep/partnerberichten/samenwerken-met-een-sleutel-op-de-deur-firma-5-zaken-waar-je-rekening-mee-moet-houden/