Zijn groendaken de nieuwe trend in steden?

Of het nu om nieuwbouw of renovatie gaat, een groendak is steeds een goede oplossing met oneindig veel voordelen voor jouw woning. Een groendak ziet er namelijk niet enkel mooi uit, het is ook een ecologische en duurzame dakoplossing. Ook voor wie in de stad woont zijn er heel wat voordelen, want groendaken vangen nu eenmaal heel wat regenwater op en optimaliseren de stedelijke waterhuishouding. Zo kan ook jij midden in de stad je steentje bijdragen en genieten van een eigen stukje groen.

Wat is een groendak nu eigenlijk?

Een groendak is een meerlagige dakconstructie waarbij de toplaag bedekt is met beplanting. Groendaken bestaan in alle maten en vormen, maar we delen ze doorgaans in twee categorieën op. Een extensief groendak bestaat uit een dunne laag aardsubstraat, afgewerkt met sedumplantjes en is niet bedoeld om te bewandelen. Op een intensief groendak daarentegen ligt een dikker laag en kan een breder scala aan planten en zelfs bomen groeien. Op intensieve daken kan je dus een heuse daktuin aanleggen!  

Waarom een groendak aanleggen?

Groendaken optimaliseren het binnenklimaat van je woning, door het koel te houden in de zomer en beter te isoleren in de winter. Daarnaast vermindert een groendak de temperatuur op het dak en verlengt aanzienlijk de levensduur van je dakbedekking. Daarnaast brengen begroeide daken een stukje natuur terug waar groen voor bebouwing heeft moeten wijken. Het filtert stof en schadelijke stoffen uit de lucht en bevordert de stedelijke waterhuishouding. Verdamping van het opgevangen regenwater via de planten reguleert namelijk de luchtvochtigheid en temperatuur, voorkomt overstromingsgevaar en ontlast de riolen. De impact van een groendak is dan ook groter in stedelijk gebied dan in een omgeving waar er al veel groen is, maar de voordelen voor het dak zijn op beide locaties dezelfde.

Is mijn dak geschikt voor een groendak?

Groendaken zijn mogelijk op zowel platte als hellende daken met een hellingsgraad tot maximum 30° graden. Je dak moet echter wel het gewicht van een groendak kunnen dragen. Bij een extensief groendak ligt het totale gewicht tussen de 45 à 55 kg/m². Dit type groendak kan bovendien vrij snel geplaatst worden: het duurt ongeveer 15 minuten per m².  Je legt je groendak overigens best aan in de periode maart-mei of september-oktober.

Groendaken de nieuwe bouwtrend?

Het concept is niet nieuw, maar in ons land kennen groendaken pas sinds kort echt succes. In 2018 en in 2019 werd de helft meer m² groendaken geplaatst als in 2015, 2016 en 2017. Er is steeds meer interesse vanwege de waterbuffering in stedelijk gebied en het ecologische aspect.

Welk systeem kies ik?

Groendaken bestaan in alle maten en vormen, maar het succes hangt af van een goede wortelwerende dakafdichting. Omdat een groendak een speciale behandeling en opbouw vereist, ontwikkelt BMI Icopal verschillende systemen voor elk type dak. Het extensief groendaksysteem van BMI Icopal is licht in gewicht en daarom op bijna alle onderconstructies toe te passen. BMI Icopal biedt bovendien oplossingen voor elk budget: van standaardoplossingen met een lage instapkost tot uitgebreidere formules uit het topgamma. Met een regelmatig onderhoud, geniet je zowel in stedelijk gebied als buiten de stad van een duurzame, mooie en ecologische dakbedekking.

> Download hier de brochure voor meer informatie over het groendaksysteem

> Heb je vragen over ons groendaksysteem? Contacteer ons en wij helpen je verder

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media