livios logo

Een duurzaam dak met betonnen dakpannen

Wie duurzaam wil (ver)bouwen kijkt niet langer enkel naar het energieverbruik. De bewuste (ver)bouwer hecht ook belang aan duurzame materialen uit natuurlijke grondstoffen en een bouwproces dat zo weinig mogelijk schadelijke stoffen uitstoot. Voor een duurzaam en milieuvriendelijk dak, kies je dan best voor betonnen dakpannen. Tijdens het productieproces stoten ze namelijk minder CO2 uit dan andere dakbedekkingsmaterialen, ze bestaan uit natuurlijke grondstoffen en je kunt ze eenvoudig recycleren. De betondakpannen van BMI Monier worden overigens als enige in de Belgische markt volledig op eigen bodem geproduceerd, wat zorgt voor een korter en bijgevolg duurzamer transportproces.

15277-NL

BMI Monier betondakpan

Foto BMI Monier en BMI Icopal

15277-NL

BMI Monier betondakpan

Foto BMI Monier en BMI Icopal

15277-NL

BMI Monier betondakpan

Foto BMI Monier en BMI Icopal

Milieuvriendelijk productieproces

De productie van een betonnen dakpan stoot tot 50% minder CO2 uit dan andere dakbedekkingsmaterialen. De pannen worden in efficiënt verwarmde uithardingskamers gedroogd op lage temperatuur waardoor de productie van de pannen minder energie vraagt. Ter vergelijking: betondakpannen worden gedurende 24 uur gedroogd op 45°C, terwijl keramische dakpannen gebakken worden op 1200°C tot 1800°C.

In het productieproces wordt er gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare ontkistingsolie en dankzij de coatings op waterbasis is ook de finishing niet schadelijk voor het milieu. Dakpannen die aan het einde van hun levensduur beland zijn, kunnen bovendien heel eenvoudig gerecycleerd worden in andere betonproducten en zo bijdragen aan de circulaire economie. De betonnen dakpan bestaat daarnaast uit zuivere, natuurlijke grondstoffen.

Natuurlijke grondstoffen van Belgische oorsprong

Een groot deel van die grondstoffen is van Belgische oorsprong. Zo komt de verf uit Vilvoorde, het cement uit Doornik en de ontkistingsolie uit Lummen. Het zand wordt ontgonnen in Nederland, maar op een ecologische, duurzame manier via een schip tot bij ons gebracht. Eén schip zand komt overeen met ongeveer 100 vrachtwagens, wat een belangrijke impact heeft op het duurzame karakter van de betondakpannen en voor minder belasting van het wegennet zorgt.

Kort en duurzaam transportproces 

De vier nieuwe betondakpannen Horizon, Stonewold, Brugse pan en Sneldek worden van bij het mengen van de grondstoffen tot bij het verpakken van de pannen in Tessenderlo geproduceerd. De transportafstand naar Belgische kopers is zo een pak korter en dus ecologischer dan bij geïmporteerde pannen. 85% tot 90% van de betondakpannen uit Tessenderlo worden namelijk verkocht in België.

Geen druppel water gaat verloren

Wie duurzaam wil (ver)bouwen, kan er niet omheen om ook over waterverbruik na te denken. In de fabriek in Tessenderlo is er een nullozing op vlak van productiewater: het afvalwater wordt namelijk volledig opnieuw gebruikt in het productieproces. Daarnaast is er een regenwaterinstallatie die hemelwater opvangt om te gebruiken in het productieproces. De installatie kan zo tot 100.000 liter bufferen.

Meer weten of hulp nodig? Contacteer BMI Monier. Hun experts helpen je graag verder. https://www.bmigroup.com/be/contact


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10762-15277/bmi-monier-en-bmi-icopal/partnerberichten/een-duurzaam-dak-met-betonnen-dakpannen/