livios logo

Vlaanderen verandert van gassoort. Wat moet je doen?

Veel inwoners van Antwerpen, Vlaams Brabant en Brussel zullen binnenkort overschakelen van arm naar rijk gas.  

Waarom? 

12816-N

Foto Buderus

12816-N

Foto Buderus

Arm gas of ook Slochterengas genoemd, wordt ontgonnen in Slochteren in Nederland. Aangezien er in deze regio regelmatig aardbevingen plaatsvinden en omdat de voorraad stilaan uitgeput raakt, heeft de Nederlandse regering besloten de export van gas te verminderen en zelfs te stoppen in 2030.

Daardoor moeten Belgische regio’s die momenteel nog gebruik maken van arm gas, overschakelen op rijk gas. Het betreft hier vooral de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, Brussel en gedeelten van Waals-Brabant, Namen, Henegouwen, Luik en Limburg.

Wat is het verschil? 

Arm en rijk gas worden via aparte netten verdeeld omdat de meeste gastoestellen op slechts één van beide types zijn afgesteld. Rijk gas heeft een hogere calorische waarde en levert dus meer energie op dan arm gas.

Wat moet ik doen? 

De omschakeling van arm naar rijk gas is gestart in 2018 en gebeurt geleidelijk aan. In België zou het volledige aardgasnet omgeschakeld moeten zijn tegen 2029. Of en wanneer jouw gemeente aan de beurt is, kan je nakijken op www.gasverandert.be.

Zodra de omschakeling in jouw gemeente plaatsvindt, zal je hier tijdig van worden verwittigd door je distributienetbeheerder of gasleverancier. Je moet dan al je gastoestellen laten controleren en eventueel laten bijregelen door een erkend technicus.

Indien je een onderhoudscontract hebt bij Buderus Service, zal onze technieker de nodige handelingen meteen uitvoeren bij het onderhoud van de verwarmingsketel. Zo kan je op beide oren slapen!

Indien je echter een oude verwarmingsketel hebt, kan de omschakeling het ideale moment zijn om jouw verwarmingssysteem te vernieuwen (en misschien zelfs over te schakelen op hernieuwbare energie).


Vraag hier jouw gratis offerte aan!


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10770-12816/buderus/partnerberichten/vlaanderen-verandert-van-gassoort-wat-moet-je-doen/