livios logo

Je nieuw huis verwarmen met hernieuwbare energie?

Als je een huis bouwt, denk je vaak niet in de eerste plaats aan hoe je het gaat verwarmen. Toch is de keuze voor een aangepast verwarmingssysteem essentieel, zeker vandaag. 

13391-N

Steeds meer Belgen kiezen voor warmtepompen.

Foto Buderus

13391-N

De geothermische warmtepomp Logatherm WSW196i is uiterst efficiënt.

Foto Buderus

13391-N

De Logatherm WLP AR is de meest efficiënte warmtepomp in zijn klasse in België.

Foto Buderus

In België wordt de wetgeving betreffende de energieprestaties van nieuwe gebouwen immers voortdurend strenger. Dit is deels te wijten aan de doelstelling van een vermindering van de CO2-uitstoot opgelegd door de Europese Unie. Hierdoor zijn de isolatie van de woning en haar verwarmingssysteem via de EPB-score erg belangrijk. En worden ook warmtepompen belangrijker.

Warmtepomp als trend?

Deze technologie was in het begin van de jaren 2000 vrijwel onbekend, maar wordt momenteel de nieuwe norm. In 2018 koos bijna 11% van de Belgen in hun nieuwe woning voor deze oplossing. Dit is een stijging van bijna 20% in de aankoop van warmtepompen ten opzichte van 2017. Het is dus een echte trend.

Deze groei is echter niet alleen te wijten aan de nieuwe wetgeving (EPB, toekomstig verbod op stookolieketels enz.). Dit systeem overtuigt immers ook met zijn geringe impact op het milieu (lage CO2-uitstoot) en de mogelijkheid om deze grotendeels te voeden met zonnepanelen. Naast het ecologische aspect zijn warmtepompen erg comfortabel in gebruik. Dankzij hun betrouwbare werking op lage temperatuur bereiken deze toestellen immers hun optimale rendement met vloerverwarming. Ten slotte betekent dit systeem financieel een interessante meerwaarde voor de woning. Dit door te voldoen aan de huidige, maar ook toekomstige normen.

Welke warmtepomp kiezen?

In België zijn voor verwarming de twee meest gebruikte en aanbevolen types de lucht/water- en de geothermische warmtepomp. Deze toestellen maken het immers mogelijk om zowel te verwarmen als sanitair warm water te leveren (in het geval van combitoestellen).

Vervolgens zijn er 3 doorslaggevende factoren bij de keuze van deze toestellen:

  • Prijs;
  • Seizoensgebonden energie-efficiëntie (aangeduid in %): geeft het rendement van het toestel aan;
  • Geluidsniveau: geeft het geluid van de warmtepomp aan.

Naast deze factoren moet je echter ook een professionele offerte vragen. Zo ben je zeker dat het voorgestelde verwarmingssysteem aangepast is aan jouw toekomstige woning.

Als ontwerper van warmtepompen sinds 1968 beschikt Buderus over een uitgebreid gamma aan warmtepompen van de nieuwste generatie. Die omvatten technologieën zoals modulatie of actieve koeling. De Logatherm WPL AR lucht/water-warmtepomp is een monobloc-warmtepomp en in België de meest performante in zijn klasse.

Vraag een gratis offerte voor jouw toekomstige warmtepomp.

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10770-13391/buderus/partnerberichten/je-nieuw-huis-verwarmen-met-hernieuwbare-energie/