livios logo

Hoe kies je een verwarmingsinstallateur?

Of je nu aan het bouwen bent of je bestaande cv-ketel wil vervangen, een goede verwarmingsinstallateur is van essentieel belang. Uiteindelijk is hij de persoon die je zal begeleiden bij het type verwarmingssysteem dat je moet installeren en zal hij ook het onderhoud ervan verzorgen. Maar een goede verwarmingsinstallateur vinden is niet zo eenvoudig …

13532-N

Opgelet: kies niet om het even wie om jouw verwarmingssysteem te installeren.

Foto Buderus

Met meer dan 4.500 actieve verwarmingsbedrijven in België is het niet moeilijk om een professional te vinden. Toch is er een groot verschil tussen een ‘amateur’-verwarmingsinstallateur en een professionele verwarmingsinstallateur.

Is het echt een professional?

Het kan eenvoudig lijken om van ketel of badverwarmer te veranderen. Daarom noemen veel mensen zichzelf een verwarmingsinstallateur. Het tegendeel is echter waar!
Controleer daarom eerst of hij beschikt over een ondernemingsnummer en of zijn bedrijf verklaart verwarmingen te installeren en onderhouden. Zo niet kan je, als er zich een probleem voordoet met jouw installatie, geen beroep doen op de wettelijke garantie van 2 jaar.

Beschikt hij over de nodige competenties?

De installatie en het onderhoud van een gas- of stookolieketel of van een warmtepomp vereisen specifieke vaardigheden. Een slechte installatie is zeer gevaarlijk. Gelukkig bestaan er verschillende certificeringen om particulieren te beschermen tegen een gevaarlijke installatie. Controleer zeker het volgende:

  • CERGA: dit label garandeert het professionalisme van de houder voor de installatie en controle van een installatie op aardgas of propaan.
  • Certificering voor vloeibare brandstoffen: deze certificering is regionaal maar verplicht om stookolieketels te installeren.
  • RESCert: dit attest is bestemd voor hernieuwbare energie – fotovoltaïsche energie, warmtepompen enz. Het is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor gewestelijke premies.

Laat je dus niet verleiden door een voordelig tarief. Kijk goed na of de installateur met wie je in zee wil gaan echt een verwarmingsinstallateur is en of hij over de nodige vaardigheden beschikt om jouw verwarming te installeren.

Een betrouwbare installateur vinden

Is hij te duur?

Niet alle goede professionals zijn immers onbetaalbaar. Als je op zoek bent naar een nieuw verwarmingssysteem, raden wij je wel aan om altijd minstens 2 offertes aan te vragen. Zo kan je hun oplossingen en prijzen vergelijken. Daarom biedt Buderus jou een tool aan waarmee je gratis tot 2 offertes op maat kunt ontvangen van professionele en gecertificeerde verwarmingsinstallateurs.

Een offerte aanvragen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10770-13532/buderus/partnerberichten/hoe-kies-je-een-verwarmingsinstallateur/