Dakrenovatie zorgt voor energiebesparing: nóg meer comfort met een dakvenster

Slecht geïsoleerde woningen worden zwaar getroffen door de torenhoge energieprijzen. Wil je besparen op je energiefactuur? Dan is renoveren de boodschap. Zo kan je sinds begin september tot 60.000 euro renteloos lenen om de energieprestaties van je woning te verbeteren. Beginnen doe je best met je dak. Met een goede dakisolatie maak je je woning energiezuiniger en met een dakraam zorg je voor voldoende lichtinval. Zo geniet je meteen van meer comfort in huis.

Je dak isoleren = energie besparen

Via een slecht geïsoleerd dak gaat tot wel 30% van de warmte verloren. Een goede dakisolatie is dus cruciaal. Wie zijn dak wil renoveren, controleert best eerst of de dakstructuur in goede staat is of volledig vervangen moet worden, vooraleer extra isolatie te plaatsen. Met dakisolatie zorg je ervoor dat je woning minder energie nodig heeft om te verwarmen. Zo geniet je van meer comfort en bespaar je op je energierekening.

Hoe financieren?

Sinds 1 september kan je in Vlaanderen de nieuwe MijnVerbouwLening aanvragen waarmee je tot 60.000 euro renteloos kan lenen voor renovatiewerken of energiebesparende maatregelen. Ook kom je voor dakisolatie in aanmerking voor premies. De gemiddelde terugverdientijd van dakisolatie bedraagt tussen drie en vijf jaar. Maar hoe hoger de energieprijzen zijn, hoe sneller je je investering terugverdient.

Daglicht voor meer comfort

Bij renoveren staat extra comfort centraal. Wanneer je je dak renoveert, is het dan ook de ideale gelegenheid om bijvoorbeeld een dakvenster te plaatsen. Met zo’n dakvenster haal je ook meteen licht binnen op je bovenverdieping. Zo maak je van een nachthal zonder raam of van een donkere badkamer een aangename ruimte. Bovendien is licht dat via het dak binnenvalt tot drie keer intenser dan via een gewoon raam. Voor voldoende daglicht moet het totale vensteroppervlak minstens 10% van het vloeroppervlak bedragen. Vraag hierover zeker advies aan een expert.

Waarop letten bij het kiezen van een dakraam?

Bij het kiezen van een dakraam is de isolatiewaarde niet onbelangrijk. Kies je voor een Skylux-dakraam? Met een isolatiewaarde van 1,0 w/m²K draagt het bij tot de algemene isolatie van je woning. Ook een muggenhor wordt vaak over het hoofd gezien. De grootste troef van het Skylux-dakvenster is dat er aan de buitenzijde standaard een insectengaas voorzien is. Zo hou je vervelende muggen in de zomer buiten. Bovendien kan je de muggenhor zelfs combineren met een zonweringsdoek zodat je kamer op een warme zomerdag niet oververhit geraakt.

Meer weten?

Bij Skylux vind je tal van oplossingen om meer daglicht in huis te halen. Ga langs in een verkooppunt bij jou in de buurt voor advies of surf naar www.skylux.eu/nl-be voor meer informatie.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media