Tips om energie⚡te besparen met je koelkast/vrieskast

Dit wordt vaak vergeten, maar koel- en vriesapparaten zijn meestal de enige huishoudtoestellen die 24/7 draaien. Dit maakt ze relatief energieverslindend. Toch zijn er enkele handige tips om gevoelig minder te verbruiken. Geen overbodige luxe in tijden van torenhoge energieprijzen!

 • Liebherr CBNbda 5723 Plus met energielabel A

  Liebherr CBNbda 5723 Plus met energielabel A

  Foto Liebherr
 • Liebherr CBNbsa 5753 Prime met energielabel A

  Liebherr CBNbsa 5753 Prime met energielabel A

  Foto Liebherr
 • Liebherr CBNsda 5753 Prime met energielabel A

  Liebherr CBNsda 5753 Prime met energielabel A

  Foto Liebherr
 • Liebherr CBNsda 5723 Plus met energielabel A

  Liebherr CBNsda 5723 Plus met energielabel A

  Foto Liebherr
 • Het Liebherr-assortiment omvat vele modellen die tot de energiezuinigste op de markt behoren.

  Het Liebherr-assortiment omvat vele modellen die tot de energiezuinigste op de markt behoren.

  Foto Liebherr

1) De locatie is cruciaal

Probeer zoveel mogelijk te vermijden dat je toestel naast of onder een warmtebron (oven, radiator, kookplaat) staat. Ook contact met direct zonlicht is af te raden. Genoeg ventilatie is ook essentieel, zowel voor inbouw als voor vrijstaande toestellen. Zo zorgt u er voor dat de compressor niet constant draait, wat immers niet ten goede komt van de levensduur én verbruik van de koelkast.

2) Stel je apparaat niet onnodig laag in

Stel je koelkast in op 5°C en je vrieskast op -18°C. Elke graad die hieronder wordt gegaan is goed voor een extra energieverbruik. Heb je een koelkast met een draaithermostaat die niet op de graad nauwkeurig kan worden ingesteld? Een goed uitgangspunt is om deze op de middelste stand in te stellen.

3) Sluit de deur!

Elke keer dat je de deur van de koelkast opent, ontsnapt er koude lucht uit en komt er warme lucht binnen. De koelkast zal hierna hard moeten werken om de gewenste temperatuur opnieuw te behalen. Hoe langer de deur openblijft, hoe meer het toestel hierdoor zal verbruiken. Laat de deur dus niet te lang openstaan en denk reeds na wat je nodig hebt voordat je de deur opent.

4) Ontdooi je statische (SmartFrost) vriezer regelmatig!

Een dikke ijslaag aan de wanden van de diepvries vormt een natuurlijke isolatielaag, waardoor de koude moeilijk tot in de binnenkuip van de diepvries geraakt. Hierdoor moet het toestel harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Liebherr heeft hiervoor het ideale alternatief – toestellen die uitgerust zijn met de NoFrost-technologie kennen geen ijsvorming aan de wanden!

Extra tip: Wanneer diepgevroren producten ontdooid moeten worden, kan je ze best in de koelkast plaatsen. Zo hoeft de compressor minder te draaien, met een lager energieverbruik als gevolg.

5) Plaats enkel afgekoeld eten in de koelkast

Warm eten in de koelkast plaatsen zorgt voor een temperatuursverhoging in de binnenkant. De temperatuurschommelingen die dit veroorzaakt zijn niet goed voor de andere bewaarde producten. Ook het energieverbruik wordt hierdoor flink de hoogte ingestuwd.

6) Controleer het deurruber

Het deurruber zorgt voor een goede afsluiting van de koelkast, waardoor koude niet ontstnapt en warmte niet binnenkomt. Het is dus belangrijk om geregeld te controleren als deze nog volledig intact is en goed sluit. Laat het deurruber vervangen indien dit niet het geval is. Bij de nieuwe generatie Liebherr-toestellen is het vervangen zelfs zo eenvoudig dat je het zelf kan doen!

7) Vervang je oude koelkast/vrieskast door een nieuw energiezuinig toestel

Oude koelkasten en diepvriezers verslinden energie. Daarom is het een goed idee om de aanschaf van een nieuw toestel te overwegen. Liebherr biedt een groot gamma aan energiezuinige oplossingen aan, waaronder 4 nieuwe koel-vriescombinaties die vallen in de zuinigste energieklasse A.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media