livios logo

Je trap zelf renoveren in één dag tijd? Installatie van een Maestro trap in vier stappen.

Om je trap te vernieuwen hoef je niet altijd beroep te doen op een vakman of trappenbouwer. Met Maestro traprenovatie doe je dit eenvoudig zelf met dank aan het trede-over-trede systeem waarbij de oude trap de basis vormt waarop de nieuwe trap geïnstalleerd wordt.  Je hoeft enkel de maten van de bestaande treden te nemen, deze af te tekenen op de nieuwe trede, de nieuwe trede op maat te zagen en deze op de oude treden te lijmen. Een makkie dus! 

13121-N

Je oude trap opmeten met het handige opmeetvel

Foto Maestro - Inspiring Interiors

13121-N

De afmetingen aftekenen op de nieuwe trede

Foto Maestro - Inspiring Interiors

13121-N

Het stootbord, ook wel de tegentrede genoemd, opmeten

Foto Maestro - Inspiring Interiors

13121-N

Het trede-over-trede systeem

Foto Maestro - Inspiring Interiors

13121-N

Afwerken: het afkitten van de trap

Foto Maestro - Inspiring Interiors

Hoe je je trap zelf renoveert, in één dag tijd, lees je hier:

Vooraleer je begint zorg je ervoor dat de ondergrond volledig schoon en stofvrij is om een perfecte hechting van de nieuwe treden te kunnen garanderen. Een Maestro trap installeer je bovenop alle types ondergronden: hout, steen, beton of tegels. Enkel in het geval van vast tapijt, ook wel tapis-plain genoemd, dien je dit eerst te verwijderen.

1 – Je oude trap opmeten

Bij elke trede zit een handige opmeetmal in de verpakking. Je vouwt de zijkant van deze mal rond de oude trapneus, en tekent zo eenvoudig de contouren van je traptrede er op af. Deze contour snij je uit, en leg je op je nieuwe laminaattrede. Teken de omtrek van de oude trede nauwkeurig af op de nieuwe trede, en klaar!

Om de hoogte en breedte van de stootboorden op te meten heb je geen opmeetmal nodig, deze meet je eenvoudig op met een rolmeter.

2 – Je nieuwe tredes en stootborden op maat zagen

Zaag de Maestro trede volledig volgens de getekende omtrek. Ook de stootborden zaag je op maat. Let er wel op dat een stootbord telkens bovenop je nieuwe trede komt te staan. Hou hiermee rekening bij het opmeten. Je werkt het best van beneden naar boven. Het opmeetvel is hier op voorzien.

3 – De nieuwe trapbedekking vastlijmen

Ook bij het lijmen van de treden en stootborden werk je van beneden naar boven. Breng voldoende (traprenovatie) lijm aan op de oude traptreden, en zorg ervoor dat de lijm niet te dicht bij de zijkanten aangebracht wordt. Druk de nieuwe overzettreden en stootborden, ook wel tegentreden genoemd, stevig aan in de lijm en klop erop met de hand.

4 – De finishing touch

 Na het drogen van de lijm kan je de trap afkitten. De lijm is reeds schuifvast na 20 minuten. Hierna kan je beginnen met het kitten. Breng een bijpassende kleurkit aan in de naden, tussen de treden, stootborden en zijkanten. Met wat water gemengd met afwasmiddel veeg je eenvoudig de overtollige kit af. Open zijkanten werk je eenvoudig af met kantenbanden in hetzelfde decor. Om een mooie en veilige overgang van de bovenkant van je trap naar je vloer te verzekeren, gebruik je de losse trapneus met het overgangsprofiel.

Wacht 48 uur voor het volledig belasten van de nieuwe trap, zodat alles volledig kan uitdrogen.

En klaar! Een volledig nieuwe trap, en dat mét installatie binnen één dag tijd.

Bekijk de uitgebreide installatievideo hieronder:

Meer informatie en inspiratie vind je op de website van Maestro Steps terug.
Je dichtstbijzijnde Maestro verdeler zoek je in de handige dealer locator.

Wat zo’n traprenovatie kost, en waaruit het materiaal precies bestaat lees je hier.

10 dingen die je moet weten over trappen en liften


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10784-13121/maestro-inspiring-interiors/partnerberichten/je-trap-zelf-renoveren-in-een-dag-tijd-installatie-van-een-maestro-trap-in-vier-stappen/