livios logo

Natuursteen, beton of kleiklinkers? Zo maak je de juiste keuze voor je terras en oprit

Je terras en oprit zijn meestal een verlengde van je interieur. Wil je ze net als je woning een moderne en strakke uitstraling geven? Of ga je liever voor een warme en rustieke look? Met de juiste klinker of tegel kan je al het verschil maken. Maar hoe kies je het geschikte materiaal? Wij helpen je alvast op weg met deze vijf tips.

14762-NL

Natuursteentegels worden door gebruik gepatineerd en krijgen op termijn een mooie blauwe schakering.

Foto Hendrickx

14762-NL

Kleiklinkers zijn onderhoudsvriendelijk, erg duurzaam en weinig gevoelig voor mos- en algenvorming.

Foto Hendrickx

14762-NL

Voor een originele toets kan je betonklinkers in verschillende kleuren combineren in één legpatroon.

Foto Hendrickx

1. Uitzicht

Een belangrijk aspect van je terras of oprit is het uitzicht ervan. Denk dus op voorhand goed na over wat je graag ziet en welke look je wil creëren. Zie je bijvoorbeeld graag verschillende kleuren en patronen of ga je eerder voor een uniform aanzicht? Dan kan je bijvoorbeeld je binnenvloer mooi laten overvloeien in je terras met een natuursteentegel of met een ander materiaal in dezelfde kleur. Ook meubels in hetzelfde materiaal of dezelfde kleur kunnen bijdragen aan een strakke look. Voor een originele toets aan je oprit of terras kan je eventueel betonklinkers in verschillende kleuren combineren in één legpatroon.

2. Onderhoud

Eens je terras of oprit is aangelegd, moet je het ook onderhouden. Maar hoeveel tijd wil je aan het onderhoud besteden? Kleiklinkers zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk. Ze zijn erg duurzaam en weinig gevoelig voor mos- en algenvorming. Een eenmalige onderhoudsbeurt per jaar met een hogedrukreiniger volstaat om ze er zo goed als nieuw te laten uitzien. Bij natuursteen is vooral de herkomst belangrijk voor het onderhoud. Zo hebben we bij Hendrickx Bouwmaterialen de Kandla Grey, een erg onderhoudsvriendelijke en betaalbare natuursteentegel uit Indië met een zeer hoge slijtvastheid.

3. Kleur

Wil je graag dat je terras of oprit altijd dezelfde kleur behoudt of ben je eerder fan van een mooie patina die door de jaren heen verandert? De keuze is volledig aan jou. Natuursteentegels worden door gebruik gepatineerd en krijgen op termijn een mooie subtiele blauwe schakering. Betonklinkers en kleiklinkers zijn daarentegen erg kleurvast en zullen hun natuurlijke kleur moeiteloos behouden.

4. Water

Waterdoorlatendheid is tegenwoordig een groot aandachtspunt bij de aanleg van je terras en oprit. Houd er dus rekening mee dat het regenwater voldoende kan wegsijpelen via je bestrating. Dat kan zowel met klinkers als met tegels. Bij tegels kan je bijvoorbeeld grotere uitsparingen voorzien of werken met tegeldragers op grind of kiezel. Betonklinkers zijn dan weer beschikbaar in waterdoorlatende varianten. Die hebben een open structuur zodat het water langzaam in de bodem kan infiltreren.

5. Budget

Zoek je een budgetvriendelijk materiaal? Dan zit je goed met klinkers. De prijs kan dan uiteraard nog variëren afhankelijk van het materiaal, de maat, de vorm, etc. Tegels zijn doorgaans iets duurder, maar dat hangt ook weer van het materiaal af. Betontegels zijn sowieso goedkoper dan natuursteentegels, maar het prijsverschil is afhankelijk van je keuze voor graniet, kalksteen, marmer, of leisteen.

Wil je graag persoonlijk advies op maat voor het aanleggen van jouw oprit of terras? Of doe je liever eerst nog wat extra inspiratie op? Breng vrijblijvend een bezoek aan de toonzaal van Hendrickx Bouwmaterialen. Onze specialisten staan je graag met raad en daad bij!


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10794-14762/hendrickx/partnerberichten/natuursteen-beton-of-kleiklinkers-zo-maak-je-de-juiste-keuze-voor-je-terras-en-oprit/