livios logo

Geen isolatie zonder ventilatie!

Verander je woning niet in een gesloten doos! Niemand wil toch in een ‘gesloten doos’ wonen? Als je weet dat we met z’n allen gemiddeld 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, dan kan je je inbeelden dat het op z’n minst belangrijk is om binnen te kunnen ademen zoals je dat buiten zou kunnen.

15754-NL

Foto Renson

Isoleren en luchtdicht bouwen zorgen ervoor dat we onze stookkosten tot het absolute minimum kunnen beperken. Maar beiden staan niet los van ventileren. Want in een woning waar vervuilde binnenlucht zich opstapelt en niet vervangen wordt door verse buitenlucht, is het hoe dan ook niet gezond leven. Een gemiddeld gezin produceert 10 liter water per dag door wassen, plassen,... Koken, stoken, poetsen en klussen beïnvloedt mee de kwaliteit van de binnenlucht. Gewoon al door uit te ademen komt er CO2 vrij … Als die vervuilende stoffen (vocht, VOS – vluchtige organische stoffen, CO2) binnenshuis blijven hangen brengt dat niet alleen je eigen gezondheid maar ook die van je woning ernstige schade kan toe. Besef goed dat ongezonde binnenlucht de oorzaak kan zijn van sufheid, concentratiestoornissen, allergiëen, verkoudheden en hoofdpijn en op termijn zelfs chronische luchtwegaandoeningen. Je woning zal last krijgen van schimmel, afbladderende verf, een ontregelde luchtvochtigheid, vervelende geurtjes, …

Ventileren is meer dan verluchten

Mensen verwarren ventileren vaak met verluchten. Degelijke ventilatie in je woning is echter veel meer dan even het raam open zetten voor wat frisse lucht, want die frisse lucht maakt niet alleen snel plaats voor vocht - wat op termijn schimmels in de woning kan veroorzaken – maar veroorzaakt ook tocht en is oncontroleerbaar. Om een gezond binnenklimaat te creëren, heb je een constante (gestage) aanvoer van verse lucht nodig (in de droge ruimtes in huis zoals woonkamer, slaapkamer…), en een degelijke afvoer van vervuilde binnenlucht (via de zogenaamde natte ruimtes in huis: badkamer, toilet, berging, keuken), allemaal vervat in een ventilatiesysteem dat daar op een gecontroleerde manier voor zorgt. Enkel zo valt ‘luchtdicht bouwen’ te rijmen met ‘vervuilde binnenlucht wegspoelen met verse buitenlucht’.

Kies voor een ventilatiesysteem

Gelukkig maakte ventilatie de jongste jaren een flinke evolutie door, waardoor die het energieverlies tot een absoluut minimum beperken, welk systeem je ook kiest. Let wel: een degelijk systeem ligt dan wel aan de basis voor het best mogelijke binnenklimaat, maar ook een correcte installatie en het juiste onderhoud van je ventilatiesysteem zijn daarvoor bepalende factoren. In een ventilatiesysteem wordt verse lucht van buiten aangevoerd, en vervuilde binnenlucht afgevoerd. De verse buitenlucht spoelt continu de vervuilde binnenlucht weg.

C of D? Welk ventilatiesysteem kiezen?

De twee meest gekende ventilatiesystemen zijn het C-systeem en het D-systeem. De vraag is wat je nu best kiest. Wij leggen graag het verschil uit tussen beide:

Ventilatiesysteem C is een zogenoemd ‘slim’ en volautomatisch ventilatiesysteem. De verse lucht wordt op een natuurlijke, maar gecontroleerde manier via raamverluchtingen aangevoerd. De vervuilde binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd. De Renson Healthbox 3.0 is zo’n mechanisch ventilatiesysteem. Het bevat sensoren, die constant de lucht in huis monitoren. Als er vervuilde lucht gedetecteerd wordt, zal het systeem deze lucht automatisch afvoeren – dit is de reden waarom we spreken van een ‘slim’ ventilatiesysteem. Dankzij de bijhorende app, kun je als bewoner te allen tijde de luchtkwaliteit in je huis meten en bijsturen. Het systeem ontzorgt je volledig.

Een alternatief is het ventilatiesysteem D, dat ventilatie met warmteterugwinning combineert. Bij dit systeem verloopt zowel de toevoer en afvoer via het ventilatiesysteem. Dankzij de bijhorende app kan je de binnenluchtkwaliteit 24/7 controleren en/of bijsturen.

Overleg met een ventilatiespecialist

Ieder systeem heeft zijn voor- en nadelen, afhankelijk van hoe je leeft. Om te bepalen welk systeem het meest geschikt is voor je woning, overleg je best even met een ventilatiespecialist.


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10795-15754/renson/partnerberichten/geen-isolatie-zonder-ventilatie/