livios logo

Je woning klimaatneutraal maken? Deze 5 stappen helpen je op weg

Wil jij de energiekosten van je woning verminderen of vooral je comfort verhogen? Dan hou je best al rekening met de eisen op langere termijn. Voor het klimaat, maar ook om te zorgen dat je woning op lange termijn haar waarde behoudt. Hoe je dat doet? Door zo snel mogelijk te starten met het plan dat jouw woning klimaatneutraal maakt. Zodat je bij jouw volgende investering in je woning precies weet welke aanpak zowel de beste korte- als langetermijnoplossing biedt. Charlotte van de Water, expert energie- en klimaatbeleid bij technologiefederatie Agoria, vertelt je in 5 acties hoe je direct kunt starten met de opmaak van het plan voor je klimaatneutrale woning.

14928-NL

Foto Agoria

14928-NL

Foto Agoria

Actie 1: Achterhaal de staat van je woning

Om te bepalen welke renovatiewerken nodig zijn, moet je eerst en vooral weten hoe je woning ervoor staat. Om dat te achterhalen kan je een energie-audit laten uitvoeren of een energieprestatiecertificaat laten opmaken. Dit document toont aan hoe goed je woning scoort met een label van A tot F, waarbij A uitstekend is en F ondermaats. Zo weet je onmiddellijk hoeveel werk er nog aan de winkel is. Je vindt er ook tips en aanbevelingen op terug om het label te verbeteren. Het ideale startpunt voor je klimaatrenovatie. Geen energieprestatiecertificaat? Zowel in Vlaanderen als Wallonië bestaan er online tools waarmee je toch alvast een inschatting van de klimaatprestatie van je woning kunt maken.

Tip: In Vlaanderen kun je in de Woningpas snel terugvinden of er al een energieprestatiecertificaat voor jouw woning bestaat.

Actie 2: Maak een inschatting van je project

Om te starten met het laten opmaken van het plan voor je klimaatneutrale woning, kan het helpen om eerst een inschatting te maken van de omvang van het renovatieproject. Afhankelijk van het bouwjaar en de structurele opbouw van je woning zijn er mogelijk minder aanpassingen nodig dan je denkt. Woningen vanaf de jaren 90 hebben bijvoorbeeld veelal een vrij degelijke isolatie, waardoor minder ingrijpende werken mogelijk ook al kunnen volstaan. Probeer daarom zeker ook na te gaan of voor jouw woning een totaalrenovatie noodzakelijk is of dat een deelrenovatie ook kan volstaan. Het Energiehuis of de energieconsulent kan je hierbij helpen. Die service bestaat in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Actie 3: Ga na welk type werken er moeten gebeuren

Voor het klimaatneutraal maken van je woning spelen vervolgens drie grote elementen een rol. Indien een totaalrenovatie noodzakelijk is, probeer je eerst te zorgen dat de ruimtes in huis met zo min mogelijk energie op de juiste temperatuur komen door warmteverlies en het risico op oververhitting te beperken. Zo zorg je ook voor een ideaal binnenklimaat in huis, waarbij het nooit te warm of te fris is. Denk hiervoor aan isolatie, ramen, maar vergeet ook bijvoorbeeld de ventilatie niet. Ten tweede wek je de resterende warmte- of koelingsvraag op met een zo efficiënt mogelijk toestel. Ga na of dit toestel werkt op hernieuwbare energie. En ten derde zorg je dat de benodigde energie hernieuwbaar wordt opgewekt. De meest geschikte aanpak verschilt van woning tot woning. Om je op weg te helpen met je renovatieplan kan je de renovatieaanbevelingen in het EPC of EPB-certificaat bekijken en kan je ook terecht bij een Energiehuis of energieconsulent.

Tip: Je vindt aanbevelingen terug op je EPC in Vlaanderen of EPB-certificaat in Wallonië en Brussel.

Actie 4: zoek uit hoe je renovatie kan financieren

Van zodra je weet wat er moet gebeuren, kan je ook berekenen hoeveel budget je nodig hebt om alle werken te financieren. Bij grotere renovaties volstaan eigen middelen niet altijd en is het interessant om na te gaan welke financieringsopties voor jou beschikbaar zijn. Je bank of een energiehuis kan je hierin wegwijs maken. Zo bestaan er zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië specifieke formules voor energetische renovatieprojecten. Check zeker ook voor welke premies je in aanmerking komt.

Tip: In Vlaanderen vind je een overzicht de premies waarvoor je in aanmerking komt terug in je Woningpas.

Actie 5: zoek bouwpartners met kennis van zaken

Ligt je plan klaar en heb je de financiële middelen geregeld om ermee aan de slag te gaan? Dan komt het erop aan om bouwpartners te zoeken die vertrouwd zijn met klimaatneutrale renovaties en bouwtechnologie. Vraag dit dus zeker na als je aannemers, een architect en installateurs contacteert om alle werken in te plannen. Ook je bouwtechnologie leverancier kan je in contact brengen met een geschikte bouwpartner voor jouw project. Dat is voor jou een extra garantie dat de verbouwing je ook effectief het gewenste comfort zal opleveren.

Doe 3x je voordeel

Investeringen in klimaatneutraal bouwen zorgen voor driedubbele winst: een reductie van de CO2-uitstoot, een boost voor de bouwsector en comfortabele, hoger gewaardeerde woningen. De realisatie van een klimaatneutraal gebouwenpark levert daardoor een belangrijke bijdrage aan het behalen van onze klimaatdoelstellingen. Technologiefederatie Agoria draagt hier graag aan bij door te zoeken naar oplossingen die zowel de klimaatneutraliteit verhogen als de levenskwaliteit van de eigenaar vergroten. Dit helpt niet alleen om de groene transitie te kunnen realiseren, maar zorgt er ook voor dat dit gebeurt op een manier die iedereen de mogelijkheid geeft om mee te doen.

12 dingen die je moet weten over totaalrenovatie


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10805-14928/agoria/partnerberichten/je-woning-klimaatneutraal-maken-deze-5-stappen-helpen-je-op-weg/